Najstarší folklórny festival na Slovensku sa začne galaprogramom

NETKY.SK • 28 Jún 2018, 20:30 • 2 min
Najstarší folklórny festival na Slovensku sa začne galaprogramom

VÝCHODNÁ – V poradí 64. ročník najstaršieho a najväčšieho folklórneho festivalu na Slovensku sa začne vo štvrtok večer profilovým vystúpením folklórnej skupiny Kriváň z Východnej a galaprogramom finalistov šou Zem spieva pod holým nebom. Program pripravený v spolupráci s RTVS prekročí hranice Slovenska – na pódiách amfiteátra pod Kriváňom v hornoliptovskej obci Východná sa totiž predstavia aj zahraniční Slováci. TASR informovala Zuzana Račková z Národného osvetového centra (NOC) v Bratislave.

slovakia

left justify in out

V priamom prenose galaprogramu vystúpia folklórny súbor (FS) Vranovčan z Vranova, FSk Poľana z Jarabiny, súbory tanečnej skupiny Bardfa z Bardejova, Martina Ťasková Kanošová, SKOS Detvan z Pančeva (Srbsko), Martin Repáň z Terchovej, FS Borievka z Košíc, Anna Berédiová zo Selenče (Srbsko) a FSk Podžiaran z Papradna.

 

„Moderátormi večera budú Štefan Štec a Peter Bič. Nebude chýbať ani odborná porota v zložení Lenka Šútorová Konečná, Vlado Michalko, Samo Smetana, Barbora Morongová," dodal Juraj Kačo z oddelenia komunikácie a marketingu RTVS.

 

Za štyri dni trvania festivalu čaká na návštevníkov množstvo programov v celom areáli amfiteátra. Na svoje si prídu milovníci originálnych tradícií, multižánrových zoskupení, world music a tiež deti. Tým je venovaných množstvo sprievodných programov a celá nedeľa. „Národné osvetové centrum sa snaží deti a mládež prilákať k folklóru aj tým, že v nedeľu sú programy nielen pre deti, ale aj pre ich rodičov zadarmo,“ priblížila Račková.

 

Na veľkej scéne si budú môcť návštevníci počas festivalu pozrieť programy ako napríklad Turčianska záhradka nepoznaná, prebudená, ospievaná, otvárací ceremoniál O5 S5 vo Východnej, Jána Ambróza z Telgártu 70, Zahraj, pocifruj! či TOP 5 – program zložený z víťazných čísel celoštátnej postupovej súťaže choreografií Tancuj, tancuj, Juraj Kubánka – pocta majstrovi, v ktorom účinkuje SĽUK.

 

"V ponuke je naozaj bohaté menu, z ktorého si dokáže vybrať hádam každý. Folklórny festival mimo hlavnej scény ponúkne napríklad party na fotografiách aj naživo, fujarovú školu, gajdošskú world music, rómsku kapelu Lomnické čháve, jarmok majstrov remesiel, školy tanca, tanečné zábavy, koncerty world music či etnodokumenty," uzavrela Račková.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona