Najstarší drevený rímskokatolícky kostolík na Slovensku láka turistov

NETKY.SK • 31 Máj 2014, 15:38 • 2 min
Najstarší drevený rímskokatolícky kostolík na Slovensku láka turistov

HERVARTOV - Drevený kostolík v obci Hervartov v okrese Bardejov láka do obce okolo 3000 turistov z celého sveta ročne. Aj napriek tomu, že pochádza z 15. storočia a je zapísaný do Zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO, miestni ho stále využívajú raz do týždňa na slávenie sv. omší.

slovakia

left justify in out

„Kostolík je najstarší drevený rímskokatolícky kostolík na Slovensku. Pochádza z 15. storočia, bol postavený v gotickom štýle, teda sa skladá zo svätyne, presbytéria, lode a maličkej sakristie. Časť, ktorou sa vchádza, je takzvaný babinec - bol dostavaný neskôr. V interiéri kostolíka je pomerne veľa pamiatok a nie sú len z 15. storočia, ale pribúdali postupne. Z každého storočia sa tu niečo zachovalo. Najstarší je obraz a oltár vo svätyni,“ uviedla pre TASR sprievodkyňa Anna Mackaničová.
      

Ako ďalej povedala, veľmi vzácna je maľba presbytéria, pretože pochádza z 15. až 16. storočia a je pôvodná. Reštaurovaná bola podľa nej len jej časť. Pôvodná nie je klenba kostola vo svätyni. Strop v celom chráme bol rovný, no keď sem chceli dať vysoký neogotický oltár, museli svätyňu prestavať.
      

Táto historická budova je podľa starostu obce Miroslava Mackaniča postavená z tisa a červeného smreka, ale keď sa rekonštruovala, spodné trámy v niektorých častiach boli zamenené za dub. Šindle sú zo smreka a jedle a obmieňajú sa každých 15 až 20 rokov.
      

Atmosféru dotvára historický plot okolo kostola, staré široké a vysoké lipy i neďaleké sýpky, ktoré sú tiež súčasťou kultúrneho dedičstva. Niektoré sú zrekonštruované a ľudia ich dodnes používajú ako skladovacie priestory. Niekoľko neďalekých starých sedliackych domov tiež ešte umocňuje pocit návratu v čase.
      

V kostolíku nie sú otváracie hodiny, dostať sa doň možno aj večer. Na dverách je totiž telefónne číslo na sprievodkyňu a tá je k dispozícii kedykoľvek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies