Najstaršej parnej mašinke Katke dnes zakúrili pod kotlom

NETKY.SK • 24 Apríl 2014, 12:26 • 2 min
Najstaršej parnej mašinke Katke dnes zakúrili pod kotlom

KOŠICE – V košickom železničnom depe dnes slávnostne zapálili oheň pod kotlom parnej mašinky Katka, ktorá tohto roku oslavuje 130-ročné jubileum.

slovakia

left justify in out

Ako dnes na krátkom brífingu uviedol predseda občianskeho združenia Ľubomír Lehotský, zapálením ohňa pod Katkiným kotlom sa najstaršia funkčná parná lokomotíva nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe začala pripravovať na oslavu okrúhlych narodenín.

 

Unikátnu parnú mašinku Katku, ktorá je napriek úctyhodnému veku v dobrej kondícii, uvidia návštevníci už tento víkend na Rušňoparáde v košickom rušňovom depe. Ako uviedol Lehotský, zimné mesiace využili na potrebné opravy, bola celá rozmontovaná, skontrolovali a prečistili všetky časti. Katku dokonca vyzdvihli do vzduchu, aby mohli opraviť osové ložiská. Ku Katke bol dnes pripojený aj novozrekonštruovaný osobný vozeň, ktorý má stodesať rokov. 

 

Po Rušňoparáde na budúci týždeň prevezú Katku a všetky historické vagóny do východiskovej stanice Košickej detskej železničky v Čermeľskom údolí, kde bude 30. apríla verejná generálka uvedenia železničky do prevádzky. Slávnostné otvorenie je naplánované na prvého mája. Do soboty sa ku Katke pripoja ďalšie parné rušne a Rušňoparáda Košice 2014 bude trvať celý víkend. Najväčším lákadlom je stretnutie viacerých unikátnych vozidiel, ktoré si zaslúžia prívlastok „naj“. Predstavia sa najstaršie a najzachovalejšie parné rušne úzkeho i normálneho rozchodu. 

 

Obdivovatelia historických parných rušňov a železničnej nostalgie sa znova stretnú so svojimi starými láskami. Budú mať možnosť odfotiť si majestátny Albatros, pohladiť malú Katku, túlať sa s cestovateľkou l motorovou Túlavou či prezrieť si v premiére známu Singrovku. „Najväčšie stretnutie železničných nadšencov na východe Slovenska Rušňoparáda Košice 2014 má vynovený program. Návštevníkom sa predstaví najmodernejšia technika, prvýkrát aj vodárenská veža. Pripravené sú súťaže historických vozidiel, miniželeznica, vojenský prepad vlaku, nočné fotenie či detské tvorivé dielne. Malí aj veľkí si na vlastnej koži môžu vyskúšať prácu rušňovodiča aj sprievodcu. Vypravených bude aj 16 mimoriadnych vlakov do rôznych kútov Košického kraja,“ informoval Lehotský. 

 

Podujatie Rušňoparáda 2014 organizuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a občianske združenie Detská železnica Košice. „Jedinečné podujatie sa podarilo v depe v Košiciach udržať roky. Veríme, že verejnosť si vychutná zmysluplný, zábavný víkend, aj pohodlný spôsob cestovania vlakom,“ povedal Zoltán Šimko, prednosta správy riadenia a realizácie prevádzky Košice Železničnej spoločnosti Slovensko. 

 

Brány košického depa budú otvorené od 8:30 a návštevníci sa môžu do depa za malou stanicou dostať bezplatnou kyvadlovou dopravou v hodinových intervaloch vlakom zo železničnej stanice alebo autobusom z Námestia Maratónu mieru. Podrobnejšie informácie o Rušňoparáde 2014 nájdu záujemcovia na stránke www.rusnoparada.sk alebo na www.slovakrail.sk . 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies