Najšpinavšie na letisku nie sú záchody! Nebezpečenstvo číha tam, kde by ste ho nečakali

NETKY.SK • 28 September 2018, 06:00 • 2 min
Najšpinavšie na letisku nie sú záchody! Nebezpečenstvo číha tam, kde by ste ho nečakali

Najšpinavšie veci na celom letisku prekvapivo nie sú záchody! Podľa novej štúdie sú ďaleko nebezpečnejšie plastové podnosy a kontajnery, ktoré sa používajú pri bezpečnostnej prehliadke. Našlo sa na nich viac vírusov, než kdekoľvek inde na letisku.

slovakia

left justify in out

Plastové podnosy a kontajnery slúžia na odkladanie batožiny a vecí pasažierov pri bezpečnostnej prehliadke. Tie potom prejdú röntgenom, zatiaľ čo pasažier prechádza bezpečnostným rámom. Po vybratí vecí sa kontajner vracia do obehu pre potrebu ďalších pasažierov a v tom je zrejme ten hlavný problém.

 

Plastové podnosy a kontajnery sa totiž zriedkakedy dezinfikujú a ich tvrdý povrch umožňuje vírusom prežiť aj celý deň. Podľa vedcov z britskej Nottinghamskej univerzity sú podnosy pokryté rôznorodými patogénami, ktoré môžu spôsobiť všetko, od bežného prechladnutia a chrípky až po zápal pľúc, infekcie močového mechúra, SARS (syndróm náhleho zlyhania dýchania) a dokonca aj poškodenie mozgu.

 

Vedci z Nottinghamskej univerzity pre svoju štúdiu niekoľko týždňov trikrát denne zbierali vzorky z rôznych miest na letisku v Helsinkách.

 

Skúmali sa toalety, plastové podnosy pre bezpečnostnú prehliadku, opierky kresiel, zábradlia schodov a držadlá eskalátorov, hračky v detských kútikoch, rukoväte batožinových vozíkov, tlačidlá na privolanie výťahov, platobné terminály, samoobslužné kiosky pre odbavenie (check-in) a deliace sklo u pasovej kontroly.

 

Zo všetkých najinfekčnějšie boli práve spomínané tácky. Patogény ale číhali aj v detských kútikoch, na platobných termináloch, zábradliach a pri pasovej kontrole. Na záchodoch prekvapivo vo väčšine prípadov žiadne vírusy zistené neboli. Vedci to pripisujú zvýšenej hygiene pri návšteve tohto miesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies