Najsilnejšie škodovky rezort vnútra nakúpil pre diaľničnú políciu a hasičov

NETKY.SK • 30 Júl 2014, 15:48 • 2 min
Najsilnejšie škodovky rezort vnútra nakúpil pre diaľničnú políciu a hasičov

BRATISLAVA - Obmena vozov, ktoré používa diaľničná polícia a hasiči. To je dôvod nákupu, ktorý zrealizovalo Ministerstvo vnútra (MV) SR.

slovakia

left justify in out

Rezort nakúpil 21 kusov automobilov vyššej strednej triedy Škoda Superb za celkom 844.600,48 eura (cena s DPH). Využil rámcovú dohodu, ktorú ako centrálny obstarávateľ uzavrel v máji tohto roku so spoločnosťou Škoda auto Slovensko.
     

Väčšina z nakúpených škodoviek - až 15, je vybavená najvýkonnejšou motorizáciou, akú mladoboleslavská automobilka ponúka, zážihovým motorom 3,6 FSI s výkonom 191 kW. Niektoré vozy podľa kúpnej zmluvy zverejnenej na internete majú dokonca výkon až 217 kW.
     

„Vozidlá sa nakupujú z dôvodu potreby obmeniť fyzicky opotrebované osobné automobily, technicky nespôsobilé na prevádzku na pozemných komunikáciách,“ vysvetlil Petar Lazarov z tlačového odboru MV SR.
     

Lazarov informoval, že autá sú určené pre diaľničnú políciu, takzvanú Pumu, a Hasičský a záchranný zbor SR. Koľko vozov pôjde pre ktorú zložku ministerstva, nespresnil. Okrem 15 vozov zo silnými motormi rezort nakúpil aj šesť slabších škodoviek so vznetovým – naftovým motorom 2,0 TDI.
     

Ministerstvo tiež vysvetlilo, že nahrádzané ojazdené vozidlá, ktoré už nespĺňajú rezortné kritéria na prevádzku na pozemných komunikáciách, bezplatne prevádza na iné ministerstvá, štátne príspevkové organizácie a cez darovaciu zmluvu aj na neziskové organizácie, obce, vyššie územné celky. „Prípadne sa odovzdajú na ekologickú likvidáciu,“ vysvetlil Lazarov.
     

Rezort vnútra v rámci jedného verejného obstarávania uzavrel celkom tri rámcové dohody. Okrem dohody so spoločnosťou Škoda auto Slovensko na dodávku áut Škoda Superb aj dohodu so spoločnosťou Porsche Slovakia na dodávku vozov Volkswagen Passat a dohodu so spoločnosťou Porsche Inter Auto na dodávku áut Audi A4.
     

„Osobné automobily vyššej strednej triedy - segment „D“ sa obstarávali aj pre iných verejných obstarávateľov, ktorí potrebujú obmeniť fyzicky opotrebované osobné automobily,“ priblížil Lazarov. Vozy tak už podľa neho nakúpil Zbor väzenskej a justičnej stráže SR, ministerstvo financií, ministerstvo obrany a ďalší.
     

Rámcovú dohodu so slovenským importérom automobilky Škoda využilo aj ministerstvo životného prostredia. Nakúpilo päť vozidiel Škoda Superb v celkovej hodnote 202.210 eur (s DPH). Tri vozy z toho majú silný benzínový motor 3,6 TSI s výkonom 191 kW.
     

Ministerstvo informovalo, že jeho vrcholoví predstavitelia ich využijú na plnenie špeciálnych úloh, ako je vyšetrenie a riešenie mimoriadnych udalostí. Vozy zo silnejšou motorizáciou tiež rezort potrebuje kvôli blížiacemu sa predsedníctvu Slovenska v Európskej únii.
     

Podľa hovorcu Maroša Stana totiž „spĺňajú požiadavku na pasívnu a aktívnu bezpečnosť prepravovaných osôb a ich účastí na rokovaniach a medzinárodných stretnutiach“. Celkovým dôvodom nákupu bol extrémne zastaraný vozový park rezortu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies