Najsilnejšia strana v Bulharsku vyhlásila bojkot parlamentu

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 08:04 • 2 min
Najsilnejšia strana v Bulharsku vyhlásila bojkot parlamentu

SOFIA - Bulharská najsilnejšia politická strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) v utorok vyhlásila, že v súvislosti s vymenovaním kontroverzného mediálneho magnáta do funkcie šéfa spravodajskej služby bude bojkotovať zasadnutia parlamentu.

slovakia

left justify in out

Konzervatívna opozícia chce týmto spôsobom zvýšiť nátlak na vládu premiéra Plamena Orešarského, ktorý čelí protestom iba tri týždne po tom, ako sa ujal funkcie. Tisíce obyvateľov najchudobnejšej krajiny EÚ sa od minulého týždňa opäť stretávajú na protivládnych demonštráciách, kde vyjadrujú nespokojnosť s obsadením postu a požadujú odstúpenie celého kabinetu.

"V parlamente sa viac neukážeme," povedal Orešarského predchodca Bojko Borisov stojaci na čele GERB. "Táto vláda musí odísť čo najskôr," dodal expremiér, ktorý vo februári odstúpil po masových protestoch proti chudobe, nezamestnanosti, vysokým cenám energií a korupcii. Nadviazal tak na udalosti po piatkovom vymenovaní 32-ročného Deljana Peevského do čela bulharskej Štátnej agentúry pre národnú bezpečnosť (DANS). Pomerne mladý a neskúsený poslanec, ktorého rodina v krajine vlastní mediálne impérium, je totiž v krajine kontroverznou postavou a proti jeho pôsobeniu na čele vplyvného orgánu sa postavil aj prezident Rosen Plevneliev. Peevski ešte cez víkend z funkcie odstúpil, každodenné protesty v Sofii však neutíchajú. Samotný Orešarský, ktorý sa stal premiérom ako finančný expert bez straníckej príslušnosti, svoj odchod odmieta, keďže by podľa neho "nič nevyriešil".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies