Najsilnejší muži Európy si dali zraz v Hniezdnom

NETKY.SK • 29 Jún 2013, 12:06 • 2 min
Najsilnejší muži Európy si dali zraz v Hniezdnom

HNIEZDNE - Najsilnejší muži Európy si dnes dali zraz v obci Hniezdne v okrese Stará Ľubovňa .

slovakia

left justify in out

Ako TASR informovala Petra Barineková z organizačného štábu akcie, siláci z Maďarska, Srbska, Poľska a Slovenska budú mať možnosť poslednýkrát si zmerať sily pred majstrovstvami sveta v Číne. „Súťaže sa zúčastní čerstvý držiteľ svetového rekordu v nosení balvanov s celkovou hmotnosťou 365 kilogramov, Slovák Peter Puzsér,“ dodala Barineková.

Prvý ročník súťaže organizátori nazvali Nestville Strong Man. Počas jedného dňa sa každý súťažiaci bude musieť popasovať s prenášanými predmetmi s celkovou hmotnosťou  2,37 tony. Medzinárodných pretekov sa zúčastní 18 silákov v šiestich družstvách zo štyroch krajín.

„Súťaže silných mužov sa realizujú trocha odlišne ako iné športové zápolenia. V Škótsku súťažia pretekári oblečení v škótskych kiltoch. Na Slovensku budú telá veľkých mužov odeté do stredovekých kostýmov, špeciálne ušitých na túto udalosť. Každý tím bude v jemných detailoch odevu odlíšený,“ doplnila Barineková.

Medzinárodné preteky sa konajú počas druhého ročníka Dňa otvorených dverí 2013 v náučno- historickej expozícií tradičných remesiel a liehovarníctva v Nestville Parku, kde bude okrem súťaží bohatý celodenný program pre deti aj pre dospelých.

„Počas dňa zdvihnú siláci celkove až 26,5 tony. Len dvaja z 18 súťažiacich vážia menej ako 100 kilogramov. Najúspešnejším súťažiacim je Peter Puzsér, majster sveta v tlaku na lavičke, držiteľ svetového rekordu v nosení balvanov, najsilnejší muž Slovenska 2012,“ uviedla Barineková niekoľko zaujímavostí.

Účastníci siláckych pretekov si zmerajú sily v kotúľaní sudov, chôdzi s bremenom , zdvíhaní bremena, prenášaní tony pšenice v 50-kilogramových vreciach, hode záťaže do výšky a zdvíhaní sudov na kladkostroji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona