Najrýchlejsí Slovák Ján Volko zvíťazil v netradičnej disciplíne

NETKY.SK • 9 Október 2017, 10:56 • 2 min
Najrýchlejsí Slovák Ján Volko zvíťazil v netradičnej disciplíne

BRATISLAVA - Najrýchlejší Slovák Ján Volko je od soboty 8. októbra aj majster Slovenska v netradičnej bežeckej disciplíne - v behu so ženou (wife-carrying). Halový vicemajster Európy na 60 m si vybojoval titul v tejto netradičnej súťaži na furmanských slávnostiach na ranči Nový dvor v Malom Lapáši pri Nitre.

slovakia

left justify in out

Volko zvládol 253,5 m dlhú trať s tromi prekážkami - dvoma "suchými" a jednou vodnou - za 59,98 sekundy. Na druhej priečke s odstupom 7 sekúnd skončil kladivár Marcel Lomnický, dvojnásobný majster Slovenska v behu so ženou (2014, 2015). 

 

Volko niesol na chrbte dcérku svojej trénerky Nade Bendovej, Lomnický zasa priateľku Moniku. Slovenský šampionát ovládli atléti: štvrtú priečku si vybojoval štvorstovkár Denis Danáč, piatu 17-ročný šprintér a diaľkar Jakub Benda a siedmu jeho otec, bývalý diaľkar Andrej Benda, ktorý niesol na chrbte manželku a Volkovu trénerku Naďu.

 

"Nádherný slnečný deň plný zábavy a dobrej nálady sme si všetci užili. Janka beh s našou Emkou na chrbte úplne vyčerpal a do cieľa vyslovene padol. Našťastie, nikomu sa nič nestalo. Tešíme sa, že sa znova pustí do tréningu, pretože po mesiac trvajúcej pauze je úplne z formy, žiadna kondička," podotkla Volkova trénerka Naďa Bendová

Beh so ženou je populárny najmä na severe Európy. Je to súťaž s pevne stanovenými pravidlami (hmotnosť ženy musí byť minimálne 49 kg, inak si súťažiaci musí pridať ešte závažia) i dĺžkou trate, v ktorej sa dokonca od roku 1997 pravidelne konajú aj majstrovstvá sveta. V tomto roku získal titul po trojročnej pauze Fín Taisto Miettinen, takže už je šesťnásobný šampión. 

 

Na základe dostupných zdrojov najlepší výkon na MS dosiahol doteraz Margo Uusorg z Estónska. V roku 2000 zvládol spomenutú 253,5 m trať s prekážkami a v teréne za 55,5 sekundy. Marcel Lomnický sa s ňou vo svojej premiére v behu so ženou v roku 2014 poradil za necelých 59 sekúnd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies