Najrizikovejšie faktory pre choroby srdca a ciev sú fajčenie a nadváha, skracujú život

NETKY.SK • 22 September 2016, 16:49 • 2 min
Najrizikovejšie faktory pre choroby srdca a ciev sú fajčenie a nadváha, skracujú život

BRATISLAVA – Vzdelávacia kampaň o srdcovocievnych chorobách a ich prevencii MOST (Mesiac o srdcových témach) už desať rokov prebieha na Slovensku. Jej iniciátori zo Slovenskej nadácie srdca (SNS) konštatujú zlepšené povedomie občanov, ale upozorňujú na pretrvávajúce riziká vzniku týchto chorôb.

slovakia

left justify in out

"Napriek pokroku v informovanosti sa ochorenia srdca a ciev najviac podieľajú na našej úmrtnosti. Často zbytočne zabíjajú viac ľudí ako rakovina, AIDS, tuberkulóza a chronické respiračné ochorenia dokopy. Slovensko je na tom oveľa horšie ako väčšina vyspelých štátov Európy. Ľudia síce vedia, že fajčenie, nadváha a vysoký krvný tlak sú rizikové faktory, no veľa s tým nerobia. Navyše Slovensko je najrýchlejšie starnúcou krajinou v Európskej únii. Kto sa sám nepostará o svoje zdravie, štát to za neho neurobí," na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave konštatoval Robert Hatala, prezident Slovenskej kardiologickej spoločnosti, ktorá je zakladateľom a garantom SNS.

 

"Prevencia je hlboko najlacnejšia vec. No Národný program prevencie bol zrušený a priradený k ďalším dvom, avšak bez finančnej podpory štátu. Je to aj chyba rezortu zdravotníctva. Náš projekt MOST existuje vďaka rôznym partnerom a verím, že bude pokračovať," povedal správca SNS a hlavný odborník pre kardiológiu pri Ministerstve zdravotníctva SR Gabriel Kamenský, ktorý bol pri vzniku nadácie.

 

Podľa Vandy Kráľovskej z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR nie všetci Slováci sú dôslední a zodpovední voči radám odborníkov, a tým aj svojmu zdraviu. Pacienti vedia, že majú prestať fajčiť, ale neurobia to. Nevenujú sa pohybu, majú nezdravú stravu, žijú v strese a to všetko nepriaznivo vplýva na ich zdravotný stav. "Niekedy stačia malé zmeny v životnom štýle a to znamená niekoľko rokov života navyše. Každý je zodpovedný za svoje zdravie," potvrdila praktické skúsenosti Kráľovská.

 

Predseda Správnej rady SNS Ján Murín upozornil, že najväčším rizikovým faktorom srdcovocievnych chorôb je cukrovka a podľa štatistík trpí viac ako polovica diabetikov ochorením srdca. "Diabetik trpí aj ostatnými rizikovými faktormi súčasne, nielen cholesterol, ale všetko má zle. Poškodením obličiek sa zhoršuje ďalšie poškodzovanie srdca a ciev. Alarmujúce je, že za jednu generáciu sa u nás zdvojnásobil výskyt cukrovky. Takýto pacient je obvykle obézny, nešportuje a keď fajčí, tak je samovrah. Často má tiché infarkty – necíti bolesti," povedal Murín.

 

Zároveň upozornil, že každý diabetik má zakódované srdcové zlyhanie a diabetes je vážne a drahé ochorenie, preto je oveľa lepšia prevencia. Jednou z takýchto aktivít je kampaň MOST v tradičný Deň zdravia 29. septembra, do ktorej je zapojených 17 partnerov. Je pripravovaná v 122 mestách, kde na 443 odberných miestach odborný personál záujemcom odmeria krvný tlak, cholesterol, index BMI a poskytne poradenstvo. Súčasťou budú aj vlaky zdravia na linke Bratislava – Košice 29.9. (R 609 Spišan) a na druhý deň v opačnom smere (R 604 Dargov), kde v každom vlaku bude vyčlenené jedno kupé pre hliadku zdravia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies