Najprv sa uskutočnia v Egypte prezidentské voľby, až potom parlamentné

NETKY.SK • 27 Január 2014, 06:59 • 2 min
Najprv sa uskutočnia v Egypte prezidentské voľby, až potom parlamentné

KÁHIRA - V Egypte sa tento rok uskutočnia prezidentské voľby ešte pred parlamentnými.

slovakia

left justify in out

V nedeľu to oznámil prechodný prezident Adlí Mansúr. Stať by sa tak malo v polovici apríla. Krok je považovaný za výhodný pre šéfa ozbrojených síl Abd al-Fattáha as-Sísího, ktorý sa chce o najvyšší post uchádzať. Predpokladá sa, že prezidentské voľby ovplyvnia výsledok parlamentných, keďže kandidáti sa zoskupia okolo prezidenta s cieľom posilniť svoje šance. Armádou dosadená vláda tvrdí, že voľby obnovia demokratickú vládu do konca roka. Pôvodne sa mali prvé konať parlamentné voľby.

Muhammad Mursí ako prvý demokraticky zvolený prezident Egypta vo svojej funkcii vydržal iba jeden rok. Po júlovom zásahu armády sa dočasným lídrom stal predseda ústavného súdu Adlí Mansúr. Turbulentné udalosti sa v severoafrickej krajine odohrávajú tri roky od zosadenia Husního Mubaraka, ktorý v Egypte vládol tvrdou rukou dlhé tri desaťročia. Islamisti žiadajú návrat Mursího k moci a odmietajú akceptovať dočasnú vládu. O ďalšom osude krajiny rozhodnú očakávané voľby konané na základe novej ústavy schválenej v nedávnom referende.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona