Najproblematickejším susedom nie je Maďarsko, ale Ukrajina

NETKY.SK • 19 Júl 2012, 07:05 • 2 min
Najproblematickejším susedom nie je Maďarsko, ale Ukrajina

Najproblematickejším susedom nie je Maďarsko, ale Ukrajina - Politika Najproblematickejším susedom Slovenskej republiky nie je Maďarsko, ako sa zvykne niekedy uvádzať, ale východný sused Ukrajina. Konštatoval to dnes podpredseda vlády a minister zahraničn

slovakia

left justify in out

img

Najproblematickejším susedom Slovenskej republiky nie je Maďarsko, ako sa zvykne niekedy uvádzať, ale východný sused Ukrajina. Konštatoval to dnes podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák vo svojom vystúpení na rokovaní parlamentného zahraničného výboru.
      "Parlamentné voľby na Ukrajine budú civilizačnou voľbou nášho najväčšieho suseda. Rozhodnú napríklad o tom, či na východnej hranici budeme mať 50-miliónový trh alebo nestabilného suseda, cez ktorého k nám smerujú kľúčové energetické tepny," poznamenal na margo Ukrajiny Lajčák. Podľa neho žiadne voľby, ktoré sa uskutočnili v Maďarsku, neboli pre budúcnosť Slovenska také dôležité, ako budú jesenné voľby na Ukrajine.
      O politike Slovenska vo vzťahu k Ukrajine hovoril v rozprave k materiálu aj poslanec KDH Jozef Mikloško. Ten pripomenul, že na rokovania parlamentu už predkladal návrh, ktorým by poslanci vyjadrili hlboké znepokojenie na situáciou väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej. Tento návrh však nezískal dostatočnú podporu zákonodarcov. 
      Podpredseda vlády napriek tomu víta, že poslancom nie je ľahostajná situácia ľudských práv a nezávislosť súdnictva v susednej krajine. Tymošenkovej prípad je podľa jeho slov len najvýraznejší, no tieto problémy majú všeobecný charakter. Slovensko si pritom podľa neho nerobí nárok rozhodovať o vine či nevine uväznenej expremiérky. "Budeme pokračovať v dialógu a bude to dialóg kritický, pretože nikto nemusí pochybovať o tom, že Slovensko je priateľom Ukrajiny a priatelia si majú povinnosť hovoriť veci, ktoré nemusia byť príjemné," prisľúbil členom parlamentného výboru.
      Šéf slovenskej diplomacie dnes na parlamentnej pôde prezentoval zameranie zahraničnej politiky Slovenska na rok 2012. Jej tromi prioritnými oblasťami sú európska politika, ekonomická diplomacia a starostlivosť a pomoc Slovákom v zahraničí. "Z tých troch priorít v tomto polroku bude dominovať problematika EÚ, stabilizácia európskeho priestoru a spoločnej európskej meny," doplnil minister.
      Slovensko by zároveň malo v priebehu tohto polroku hostiť stretnutie neformálnej skupiny Priateľov kohézie. Do Bratislavy by pri tejto príležitosti mohlo 5. októbra prísť niekoľko premiérov členských krajín. Naposledy sa takéto rokovanie uskutočnilo v rumunskej Bukurešti, ktorú vtedy navštívil aj slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). Cieľom členov skupiny je presadiť primerané financovanie odstraňovania regionálnych rozdielov v krajinách EÚ.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona