Najpredávanejší album vlani vydala Taylor Swift

NETKY.SK • 4 Jún 2015, 15:21 • 2 min
Najpredávanejší album vlani vydala Taylor Swift

LONDÝN - Americká hudobníčka Taylor Swift sa ocitla na prvom mieste v rebríčku celosvetovo najpredávanejších interpretov za minulý rok.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo zoznamu, ktorý zverejnili zástupcovia Britského fonografického priemyslu (BPI). Dvadsaťpäťročná speváčka si vyslúžila prvenstvo vďaka šiestim miliónom predaných kópií albumu 1989 (2014), pričom v samotnom rebríčku brali do úvahy aj predaj skladieb a streaming.

 

Na druhom mieste skončila formácia One Direction a ich nahrávka Four (2014). Za nimi nasleduje spevák a gitarista Ed Sheeran s albumom x (2014). Do top 10 sa dostali aj Coldplay, AC/DC, Michael Jackson, Pink Floyd, Sam Smith, Katy Perry a Beyoncé.

 

Podľa BPI majú britskí interpreti podiel v celosvetovom predaji albumov 13,7 percenta, pričom v rámci Veľkej Británie ide až o 53,5 percenta. Z globálneho hľadiska bol teda vlani každý siedmy predaný album od britského interpreta. "Úspechy britských umelcov a vydavateľstiev boli v roku 2014 skutočne vynikajúce. Dominovali predajom v domácej krajine tak, ako nikdy predtým - keďže všetky albumy z top 10 za rok 2014 sú od britských interpretov a vyšplhali sa tiež doteraz najvyššie v zahraničných rebríčkoch," uviedol výkonný riaditeľ BPI a BRIT Awards Geoff Taylor.

Top 10 celosvetovo najpredávanejších interpretov za rok 2014 spolu s názvami albumov:
1. Taylor Swift - 1989
2. One Direction - Four
3. Ed Sheeran - x
4. Coldplay - Ghost Stories
5. AC/DC - Rock Or Bust
6. Michael Jackson - Xscape
7. Pink Floyd - The Endless River
8. Sam Smith - In The Lonely Hour
9. Katy Perry - Prism
10. Beyoncé - Beyoncé



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies