Najpopulárnejšie kryptomeny – 3.časť

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 10:25 • 2 min
Najpopulárnejšie kryptomeny – 3.časť

LONDÝN – Od vzniku Bitcoinu sa s digitálnymi menami roztrhlo vrece a momentálne ich existuje už takmer 900 rôznych druhov. My vám dnes predstavíme ďalšie tri z nich.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zcash


Táto sľubne vyzerajúca kryptomena bola spustená v druhej polovici minulého roka. Zcash je decentralizovaná s open-source kódom. Tvorcovia tejto meny ju definujú sloganom "Ak je Bitcoin ako http, Zcash je https". Zcash ponúka súkromie a selektívnu transparentnosť transakcií. Tak ako pri protokole https, aj Zcash by mal poskytovať extra bezpečnosť alebo súkromie, keď všetky transakcie sú zaznamenané a publikované v blockchainoch. Údaje o odosielateľovi, príjemcovi a sume však zostávajú súkromné. Zcash ponúka svojim užívateľom na výber "tienené" transakcie, ktoré umožňujú zašifrovanie obsahu pomocou pokročilej kryptografickej techniky, ktorá sa nazýva zk- SNARK.

 

Aktuálny objem jednotiek v obehu je približne 1,5 milióna ZEC s celkovou trhovou hodnotou takmer 675 miliónov USD. Hodnota jedného ZEC je 443,72 USD.

 

img

 

Dash

Kryptomena pôvodne známa ako Darkcoin je utajenejšia verzia Bitcoinu. Dash ponúka ešte väčšiu anonymitu, pretože jej hlavný kód funguje na decentralizovanej sieti, ktorá robí transakcie takmer nezistiteľnými. Po spustení v januári 2014 si táto digitálna mena v krátkom čase našla mnoho fanúšikov. Bola vytvorená a vyvinutá Evanom Duffieldom a ťažiť sa dá pomocou CPU aj GPU. V marci 2015 bol Darkcoin premenovaný na Dash, čo znamená Digital Cash a pracuje pod automatickým systémom kurzov DASH.

 

V obehu je momentálne vyše 7 miliónov DASH s celkovou trhovou hodnotou 1,4 miliardy USD. Hodnota jednotky tejto digitálnej meny je 184,39 USD.

 

img

 

Monero

Monero je bezpečná, súkromná a nezistiteľná digitálna mena. Táto open-source kryptomena bola spustená v apríli 2014 a čoskoro vyvolala veľký záujem v kryptografickej komunite. Vývoj tejto meny je kompletne založený na daroch a je riadený komunitou. Monero bol spustený so silným dôrazom na decentralizáciu a rozšíriteľnosť. Umožňuje úplné súkromie pomocou špeciálnej techniky nazývanej "ring signatures". Pri tejto technike sa objavuje skupina kryptografických podpisov vrátane aspoň jedného skutočného účastníka - ale keďže všetky vyzerajú navonok platné, nie je možné zistiť toho pravého.

 

Počet jednotiek v obehu je vyše 14,5 milióna XMR s celkovou trhovou hodnotou takmer 780 miliónov USD. Jednotková cena sa aktuálne drží na 53,20 USD.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies