Najpopulárnejšie kryptomeny – 2.časť

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 15:14 • 2 min
Najpopulárnejšie kryptomeny – 2.časť

LONDÝN – V prvej časti tohto článku sme si predstavili tri najznámejšie digitálne meny, ktoré sú medzi používateľmi veľmi populárne. Dnes si predstavíme ďalšie tri, medzi nimi aj momentálne čierneho koňa Ethereum, ktorý v posledných týždňoch mimoriadne zvýšil svoju hodnotu! Na záver máme pre vás aj jednu zaujímavosť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

img

 

Dogecoin

Zaujímavá kryptomena, ktorá je okamžite rozoznateľná vďaka obrázku psa Shiba Inu, je variantom Litecoinu. Má kratšiu dobu tvorby blockchainu (jedna minúta) a oveľa väčší objem jednotiek v obehu. Cieľ tvorcu bol 100 miliárd jednotiek, avšak táto hranica bola vyťažená už v júli 2015. Každým rokom sa dá vyťažiť limitovaný objem 5,2 miliardy jednotiek a nie je známe žiadne obmedzenie v konečnom počte tejto digitálnej meny. Dogecoin je teda pozoruhodný experiment ako inflačná kryptomena a odborníci pozorne sledujú, ako sa jeho dlhodobá trajektória hodnôt bude líšiť od ostatných kryptomien.

 

Aktuálny objem jednotiek v obehu je takmer 110 miliárd s celkovou trhovou hodnotou vyše 376 miliónov dolárov. Hodnota jedného Dogecoinu je 0,003432 USD.

 

img

 

Ethereum

Je relatívne mladá kryptomena, keďže vznikla v roku 2015, z ktorej sa však stáva čierny kôň trhu. Hodnota Ethereum pozoruhodne rastie a nápadne sa podobá základnej architektúre Bitcoinu. Využíva najmä "inteligentné zmluvy", ktoré presadzujú výkon danej transakcie a nútia obe zmluvné strany, aby dodržali dohodu. V prípade, že by jedna zo strán svoju časť dohody nedodržala, Ethereum obsahuje mechanizmy na refundáciu prostriedkov. Tieto inteligentné zmluvy síce predstavujú dôležitý krok smerom k riešeniu nedostatku spätných platieb a refundácie kryptomien, avšak až čas ukáže, či to bude stačiť na úplné vyriešenie problému.

 

V obehu je momentálne vyše 92 miliónov jednotiek s celkovou trhovou hodnotou cez 36 miliárd USD! Ethereum tak za veľmi krátky čas dobieha Bitcoin aj čo sa hodnoty jednotky týka. Tá sa aktuálne drží na 393,36USD, treba však spomenúť, že ešte 1.januára 2017 to bolo len 8,24USD! 

 

img

 

Coinye

Coinye je už čiastočne zaniknutá kryptomena, ktorá stojí za zmienku najmä pre svoj bizarný príbeh.

Pôvodný názov tejto meny bol "Coinye West", vytvorenej v roku 2013, a niesla na sebe podobizeň hip-hopovej hviezdy Kanyeho Westa. Krátko pred pustením Coinye do obehu sa Westov právnický tím dozvedel o existencii tejto kryptomeny a jej tvorcovia dostali list s príkazom na zastavenie činnosti.

Aby sa zabránilo právnemu konaniu, tvorcovia upustili od slovíčka "West" v jej názve, zmenili logo na polovičného človeka, a polovičný rybí hybrid, ktorý sa však podobá na Westa a pustili Coinye do obehu podľa plánu. Vzhľadom na rozruch a ironický humor okolo jej spustenia si mena vytvorila vlastný kult medzi fanúšikmi kryptomien. Westov právnický tím podal žalobu, ktorý donútil tvorcov predať svoje majetky a zrušili aj stránky Coinye.

Napriek tomu peer-to-peer sieť Coinye zostáva aktívna a technicky je stále možné ťažiť túto kryptomenu a robiť transfery medzi jednotlivcami, jej ťažba klesla do tej miery, že jej hodnota je takmer bezcenná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies