Najpodivnejšie kvety na svete, aj takéto úkazy možno nájsť v prírode

NETKY.SK • 23 September 2015, 16:30 • 2 min
Najpodivnejšie kvety na svete, aj takéto úkazy možno nájsť v prírode

BRATISLAVA - Prírodu už vedci prebádali mnohokrát, no ešte vždy nás dokáže prekvapiť niečím vzláštnym a krásnym.

slovakia

left justify in out

img

 

Orchidea s opičou tvárou (Dracula simia)

Táto kvetina je pomerne vzácna, vyskytuje sa iba v lesoch v Peru a juhovýchodnom Ekvádore v nadmorskej výške viac ako 900 metrov. Kvitne po celý rok a kvety voňajú ako zrelé pomaranče, čo je ceneným doplnkom každej orchidey. Dve tmavé oči, fúzy bodkované obočie a malý nos veľmi pripomínajú opičiu tvár, podľa čoho aj dostala túto prezývku.

 

img

 

Netopier Tacca integrifolia

Rastlinka s kvetmi pripomínajúcimi netopiere je jednou z nanejobvyklejších rastlín na svete. Dosahuje výšku približne 60 a 90 centimetrov a existuje v čiernom a bielom prevedení. ,,Fúzy“ kvetu rastú pomerne dlho a zvyknú siahať až k zemi.

 

img

 

Mŕtvola (Rafflesia keithii)

S trochu morbídnou krásou sa pýši Rafflesia keithii, alebo inak ,,mrtvola“. Táto kvetina sa objavila aj vo filme Dennis the Menace, a pán Wilson čakal takmer 40 rokov kým rozkvitla. ,,Mŕtvola“ rastie iba v dažďových pralesoch Indonézie. Je parazitický organizmus, ktorý nemá žiadne viditeľné listy, korene alebo stonky, preto ju niektorí biológovia radia skôr medzi huby.

 

img

 

Rozpálené pery (Psychotria elata)
Červené časti kvetu sú iba listy, samotný kvet je len maličká bodka medzi mini. Rastlina je pôvodom z tropických oblastí Kolumbie, Kostariky, Panamy a patrí do zoznamu ohrozených druhov.

 

img

 

Podzemný kvet (Hydnora africana)
Rastlina pripomínajúca monštrum je juhoafrický podzemný kvet a zaraďuje sa k jedným z najbizarnejších rastlín na Zemi. Hydnora africana nemá žiadne viditeľné listy ani korene. Je to parazit a kvitne rok potom ako sa prederie zo zeme von. Napriek nechutnej vôni produkuje Hydnora africana chutné plody, ktoré sa dajú opiecť na ohni a majú aj liečivé účinky proti akné.

 

img

 

Dračie lebky (Antirrhinum majus)
Mnohí záhradkári obľubujú Antirrhinum majus pre jej svetlé farby a vône. V dávnych dobách ľudia verili, že Dračie lebky sú výsledkom nadprirodzených síl, ktoré ochránia domov od kliatby a zla.

 

img

 

Mučenka (Passiflora incarnata)
Mučenka má viac ako 400 rôznych odrôd. V Indii a Japonsku ju volajú Clock flower – hodinový kvet. Keď ju však prvýkrát objavili španielski misionári dostala meno Mučenka, pretože nesie podobnosti s prvkami v príbehu Ježišovho ukrižovania, ktorý je tiež nazývaný "Passion". Mučenka oplýva úžasnou vôňou, ktorá sa používa v arómach pre množstvo kulinárskych pokrmov. Je zdrojom potravy aj pre húsenice a motýle a bežne sa pestuje na motýlích farmách.

 

img

 

Diablova ruka (Chiranthodendron pentadactylon)
Diablova ruka je pôvodom z Mexika, kde ju starovekí  Aztékovia využívali pri náboženských obradoch. Jej ovocie má  zemitú chuť a mnoho rokov sa používa v tradičnej medicíne na liečbu srdca. Na rozdiel od niektorých tropických rastlín Diablova ruka strom je veľmi odolná a rastie pomerne rýchlo, dosahuje cca 40 až 90 centimetrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies