Nájomný dom v Petržalke je dostavaný, čaká na nájomníkov

NETKY.SK • 9 Október 2014, 16:18 • 2 min
Nájomný dom v Petržalke je dostavaný, čaká na nájomníkov

BRATISLAVA - Nový nájomný dom na Čapajevovej ulici v bratislavskej Petržalke je už dostavaný a čaká na prvých nájomníkov. Tí by sa mali do nových mestských bytov sťahovať už koncom októbra.

slovakia

left justify in out

Novostavba má deväť podlaží a má 48 bytov. Výstavba nájomného domu vyšla mesto na vyše dva milióny eur, 461-tisíc eur z toho prispelo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Nájomný dom dnes do užívania odovzdal primátor Bratislavy Milan Ftáčnik spolu so štátnym tajomníkom ministerstva dopravy Františkom Palkom.

 

V novom nájomnom dome je 32 dvojizbových a 16 jednoizbových bytov, z toho jeden byt je bezbariérový. Pri dome je aj parkovisko so 68 parkovacími miestami a detské ihrisko. Bratislavskí mestskí poslanci už schválili aj výšku nájmu pre budúcich obyvateľov domu. Podľa primátora Ftáčnika je sadzba nájomného stanovená na tri percentná z celkovej obstarávacej ceny domu, ktoré sa prepočítajú na jeden meter štvorcový. V nájomnom dome je osem typov bytov. Za jednoizbový byt s výmerou približne 46 metrov štvorcových nájomník zaplatí mesačne 86 eur, menší mesačne vyjde na 75 eur. Mesačné nájomné za dvojizbový byt sa bude pohybovať od 104 až po 138 eur podľa veľkosti bytu. Ako vysvetlil primátor, 2,5 percenta sumy za byt pôjde na nájomné a pol percenta do fondu opráv. 

 

Mesto má v súčasnosti k dispozícii 969 mestských bytov. Časť z nich je určená mladým rodinám i na bývanie pre seniorov. Na mestský byt v súčasnosti čaká približne 1 200 žiadateľov. Za posledné štyri roky mesto vyhovelo 343 záujemcom o mestský byt. Z toho v 107 prípadoch poskytla radnica byt v rámci projektu bývanie pre mladé rodiny a v 93 prípadoch išlo o bývanie pre seniorov. „V zvyšných 143 prípadoch ide o jednoizbové a dvojizbové byty, ktoré získali tí Bratislavčania, ktorí splnili podmienky na získanie nájomného bývania,“ priblížil primátor. Záujemcovia o pridelenie mestského bytu totiž musia byť minimálne päť rokov prihlásení na trvalý pobyt v Bratislave a ich mesačný príjem musí byť vyšší ako 1,2-násobok životného minima. Záujemca o mestský byt zároveň nesmie byť vlastníkom či nájomcom iného bytu alebo domu. Mesto s nájomníkmi uzatvára zmluvy maximálne na tri roky. Radnica vraj tak chce zabrániť pochybnému obchodovaniu s bytmi. Nájomca je pred podpisom zmluvy povinný zaplatiť na účet mesta zábezpeku vo výške trojmesačného predpísaného nájomného. Súčasťou zmluvy je notárska zápisnica, ktorá umožňuje samospráve od zmluvy odstúpiť, ak nájomca napríklad prestane platiť nájomné. 

 

O výstavbe nájomných bytov mesto uvažuje aj v ďalších lokalitách v Bratislave. Do úvahy podľa primátora prichádza napríklad Dúbravka, Vrakuňa a možno aj Rača. V Dúbravke na ulici Pri kríži podľa primátora už pripravujú územie, aby sa mohlo začať projektovať. Vo Vrakuni zase uvažujú, že by mohli mestské byty pribudnúť na mieste schátraného objektu Žitava. Problém je však zatiaľ v Rači, kde mesto už spracovalo projekt, račianski poslanci však neodobrili prenájom pozemkov, ktoré hlavné mesto na výstavbu nového nájomného domu potrebuje.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona