Najobľúbenejšími autami boli vlani Škoda, Volkswagen a Hyundai

NETKY.SK • 13 Január 2016, 14:08 • 2 min
Najobľúbenejšími autami boli vlani Škoda, Volkswagen a Hyundai

BRATISLAVA - Minulý rok sa na Slovensku zaregistrovalo najviac nových osobných automobilov v celej histórii sledovania od roku 1993.

slovakia

left justify in out

Ako informoval Zväz automobilového priemyslu SR, vlani sa celkovo zaregistrovalo takmer 78 tisíc osobných vozidiel, čo predstavuje medziročný nárast o necelých 8 %. Malých úžitkových automobilov sa vlani zaregistrovalo takmer 7 300, čo predstavuje 30-percentný medziročný nárast.


Najviac sa v minulom roku predávali v kategórii osobných automobilov vozidlá značky Škoda. Tá dosiahla vyše 21-percentný trhový podiel. Nasleduje Volkswagen s necelým 10-percentným podielom a Hyundai s 8-percentým trhovým podielom. Na ďalších miestach sa umiestnili automobily značky Kia, Peugeot, Opel, Dacia, Renault, Citroen, Suzuki, Ford a Merceds-Benz. Medzi malými úžitkovými automobilmi mal najväčší trhový podiel Fiat (24 %), Peugeot (15 %) a Citroen (14 %).


V minulom roku sa zaregistrovalo 368 nákladných vozidiel do 12 ton, čo predstavuje pokles o vyše 10 %. V tejto kategórii automobilov sa najviac darilo značke Iveco (53-percentný trhový podiel), MAN (13 %) a Mercedes-Benz (11 %). Medziročný nárast o 26 % zaznamenali vlani nákladné automobily nad 12 ton. Tých sa zaregistrovalo viac ako 4 tisíc vozidiel. Najväčší trhový podiel mala značka Volvo (22 %), nasledovali Scania (20 %) a MAN (18 %). V kategórii autobusov sa zaregistrovalo vlani 379 vozidiel, čo predstavovalo medziročný pokles o vyše 15 %. Kupovali sa najmä autobusy značky Iveco (42 %), SOR (33 %) a MAN (8 %).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies