Najobľúbenejším politikom vo Francúzsku je exminister hospodárstva Macron

NETKY.SK • 20 December 2016, 12:40 • 2 min
Najobľúbenejším politikom vo Francúzsku je exminister hospodárstva Macron

PARÍŽ - Bývalý francúzsky minister hospodárstva Emmanuel Macron je u voličov obľúbenejší než bývalý premiér Francois Fillon, ktorý je kandidátom pravicových strán na budúcoročné voľby prezidenta.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý urobila spoločnosť Odoxa spoločne s časopisom L'Express a rozhlasovou stanicou France Inter.

Sympatie k Macronovi pociťuje 35 percent opýtaných, zatiaľ čo podporu Fillonovi vyjadrilo 31 percent respondentov.

Ako upozorňuje France Inter, podpora Fillonovi sa v porovnaní s predchádzajúcimi prieskumami znížila o šesť bodov.

Počet sympatizantov klesol aj expremiérovi a súčasnému primátorovi Bordeaux Alainovi Juppému, ktorého Fillon porazil v nedávnych primárkach konzervatívcov.

Pokiaľ ide o kandidátov primárok francúzskej ľavice, najpopulárnejším spomedzi nich je bývalý premiér Manuel Valls, ktorému sympatie v prieskume vyjadrilo 21 percent opýtaných. Na otázku, koho by radi videli ako kandidáta ľavice v prezidentských voľbách, Vallsovo meno uviedlo 37 opýtaných.

Bez ohľadu na výsledok ľavicových primárok si 73 percent opýtaných myslí, že ľavica nebude schopná do prezidentských volieb postaviť skutočne silného kandidáta. Až 63 percent opýtaných sa dokonca obáva zániku ľavice.

Popularita súčasného prezidenta Francoisa Hollanda je stále veľmi nízka - až 81 percent opýtaných si myslí, že nie je dobrým prezidentom. Nový premiér Bernard Cazeneuve vyšiel z prieskumu lepšie: jeho účinkovanie vo funkcii odobruje 38 percent opýtaných.

Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia v dvoch kolách; prvé kolo 23. apríla a druhé 7. mája. Podľa prieskumov verejnej mienky zverejnených 7. decembra by do druhého kola mal postúpiť Francois Fillon spolu s líderkou Národného frontu Marine Le Penovou. Doterajšie prognózy naznačujú, že z druhého kola by ako víťaz mal vyjsť s veľkým náskokom Fillon.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies