Najnovšiu jadrovú skúšku KĽDR odsúdilo Francúzsko, Rusko aj šéfka diplomacie EÚ

NETKY.SK • 3 September 2017, 14:31 • 2 min
Najnovšiu jadrovú skúšku KĽDR odsúdilo Francúzsko, Rusko aj šéfka diplomacie EÚ

PARÍŽ/MOSKVA - Francúzsko, Rusko a ďalšie krajiny odsúdili najnovšiu a doposiaľ najmohutnejšiu jadrovú skúšku, ktorú dnes uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR).

slovakia

left justify in out

Francúzsky prezident Emmanuel Macron skúšku v písomnom vyhlásení rozhodne odsúdil a vyzval členov Bezpečnostnej rady OSN, aby na toto najnovšie porušenie medzinárodného práva zo strany KĽDR rýchlo reagovali. Na "jednotnú a jasnú reakciu" vyzval podľa agentúry AP francúzsky prezident aj Európsku úniu a dodal, že "medzinárodné spoločenstvo" musí k tejto najnovšej provokácii pristupovať s "maximálnou neoblomnosťou".

 

Jadrovú skúšku odsúdila aj šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová, podľa ktorej test predstavoval obrovskú provokáciu a tiež "vážnu hrozbu pre regionálnu aj medzinárodnú bezpečnosť".

 

"Odkaz Európskej únie je jasný: KĽDR musí upustiť od svojich programov - jadrového, zbraní hromadného ničenia aj balistických rakiet -, a to úplným, overiteľným a nezvrátiteľným spôsobom a musí tiež okamžite zastaviť všetky (s nimi) súvisiace činnosti," uviedla podľa agentúry DPA Mogheriniová.

 

Severnú Kóreu ďalej vyzvala, aby pristúpila k "dialógu" s cieľom dosiahnuť odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Dodala, že ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ sa touto otázkou budú zaoberať už na budúcotýždňovom stretnutí v estónskej metropole Tallinn.

 

Jadrovú skúšku KĽDR odsúdila aj Moskva. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom vyhlásení uviedlo, že skúška si vyžaduje "čo najdôraznejšie odsúdenie" a vyzvalo na začatie okamžitého dialógu a rokovaní s KĽDR, pričom potvrdilo svoju pripravenosť na účasti na nich. Podľa Moskvy je toto jediný spôsob, ako vyriešiť problémy Kórejského polostrova vrátane toho jadrového.

 

Juhokórejský prezident Mun Če-in uviedol, že jadrová skúška si vyžaduje čo najdôraznejšiu odpoveď vrátane nových sankcií zo strany Bezpečnostnej rady OSN, ktorá prispeje k "úplnej izolácii" KĽDR.

 

Tajomník japonskej vlády Jošihide Suga zase povedal, že sankcie voči KĽDR by mali zahŕňať opatrenia obmedzujúce obchod s ropnými produktmi. Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano jadrovú skúšku podľa stanice BBC označil za úplné nerešpektovanie medzinárodného spoločenstva a tiež "mimoriadne poľutovaniahodný čin".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies