Najnovšie násilnosti v Izraeli si vyžiadali životy troch Palestínčanov

NETKY.SK • 12 Október 2015, 08:49 • 2 min
Najnovšie násilnosti v Izraeli si vyžiadali životy troch Palestínčanov

JERUZALEM - Traja Palestínčania prišli o život a štyria Izraelčania sa zranili pri násilnostiach, ku ktorým došlo v nedeľu na rôznych lokalitách v Izraeli. Informovali o tom agentúry Associated Press a Reuters.

slovakia

left justify in out

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že 30-ročná tehotná Palestínčanka a jej dvojročný syn zahynuli pri leteckých útokoch izraelskej armády v pásme Gazy. Terčom operácie, ktorú izraelská armáda podnikla ako reakciu na paľbu z pásma Gazy na Izrael, bol závod na výrobu zbraní, ktorý patrí militantnému hnutiu Hamas. Podľa ministerstva však izraelské rakety zasiahli aj dom v južnej časti pásma Gazy, v ktorom bývala palestínska rodina. Pri útoku utrpeli zranenia štyria ľudia vrátane manžela a ďalšieho syna.


Hovorca nemocnice v Ramalláhu Ahmed Bitáví uviedol, že 13-ročný Palestínčan zahynul pri potýčkach, ku ktorým došlo v nedeľu medzi palestínskymi demonštrantami a izraelskými vojakmi pri vojenskom stanovišti na Západnom brehu Jordánu. Izraelská armáda informovala, že vojaci spustili paľbu po tom, čo palestínski demonštranti zatarasili cestu a začali na vojakov hádzať kamene a zápalné fľaše.


Hovorca izraelskej polície Micky Rosenfeld uviedol, že muž arabského pôvodu dobodal v nedeľu večer v meste Chadera štyroch Izraelčanov, pričom 19-ročná žena utrpela pri útoku vážne zranenia. K ďalšiemu incidentu došlo na diaľnici neďaleko Jeruzalema po tom, čo polícia zastavila podozrivo idúce vozidlo. Keď sa k autu priblížil policajt, vodička odpálila kanister na benzín, čím policajtovi spôsobila ľahké zranenia. V aute vodičky, ktorá kanister zapálila so zvolaním 'Boh je najväčší!', sa okrem ďalších kanistrov následne našli ručne písané listy velebiace palestínskych "mučeníkov".


Útoky sú najnovšími zo série násilnosti, ktoré sa začali pred vyše troma týždňami. Počas uplynulých 12 dní zahynuli pri rôznych incidentoch štyria Izraelčania a 12 Palestínčanov vrátane ôsmich detí. V epicentre najnovšej vlny napätia medzi židmi a Palestínčanmi je jeruzalemská mešita al-Aksá a Skalný dóm. Nepokoje odtiaľ sa rozšírili do ďalších oblastí východného Jeruzalema a do Predjordánska. Najnovšia vlna násilností zároveň vyvoláva obavy z nového palestínskeho povstania.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies