Najnovší prieskum ukázal, že väčšina Britov EÚ opustiť nechce

NETKY.SK • 6 November 2018, 06:21 • 2 min
Najnovší prieskum ukázal, že väčšina Britov EÚ opustiť nechce

LONDÝN - Briti by v druhom referende hlasovali za zotrvanie svojej krajiny v Európskej únii, a to 54 percent voličov; proti zotrvaniu by bolo 46 percent.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ukázal to v pondelok zverejnený prieskum, vyhlásený za najväčší svojho druhu.

 

Tento viditeľný nárast britských zástancov členstva v EÚ využijú aktivisti, ktorí žiadajú záväzné druhé hlasovanie o podmienkach, aké vyrokuje Londýn s Bruselom pred odchodom Spojeného kráľovstva z únie, naplánovaným na koniec marca 2019.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Stále nie je jasné, čo sa stane, keby nebola dohoda o brexite dosiahnutá - niektorí navrhujú, aby sa konalo druhé referendum o členstve Británie v EÚ.

 

Britská premiérka Theresa Mayová odmieta tento návrh a argumentuje, že by bolo nedemokratické, keby Británia nerešpektovala výsledok referenda o členstve v EÚ z júna 2016. Britskí voliči si vtedy vybrali vystúpenie z EÚ. Za odchod bolo 52 percent a proti 48 percent. Hlasovali tak sčasti aj preto, že túžili mať znova kontrolu nad hranicami Spojeného kráľovstva, pretože práve v tom čase prebiehala utečenecká kríza, ktorá postihla celú Európu.

 

img

Britská premiérka Theresa Mayová

Zdroj: SITA

 

Avšak rozhovory o podmienkach odchodu Británie z EÚ uviazli na spore okolo hranice medzi Írskom a Severným Írskom a navyše, prípadná dohoda zatiaľ naberá obrysy, ktoré len veľmi málo pripomínajú to, čo tábor presadzujúci odchod z únie sľuboval pred dvoma rokmi.

 

Na internetovom prieskume verejnej mienky, ktorý si objednala nezávislá britská televízia Channel 4, sa zúčastnilo 20.000 ľudí a agentúra Survation ho uskutočnila od 20. októbra do 2. novembra. Agentúra neuviedla žiadnu možnú odchýlku. Prieskum ukázal, že podpora odchodu z EÚ klesla v niektorých veľkých mestách, pôvodne hlasujúcich za vystúpenie, približne o desať percentuálnych bodov. V Southamptone, prístavnom meste na juhu Anglicka s 250.000 obyvateľmi, klesla z 53,8 percenta na 41,8 percenta. V Birminghame, stredoanglickom priemyselnom meste s milión obyvateľmi, klesla z 50,4 percenta na 41,8 percenta.

 

Zároveň prieskum ukázal, že dohodu, ku ktorej sa obe vyjednávajúce strany pravdepodobne blížia, podporuje 41 percent spomedzi tých voličov, ktorí sa sami označujú za členov Mayovej Konzervatívnej strany - proti je 30 percent takýchto voličov.

 

Toto zistenie zrejme povzbudí Mayovú v boji proti euroskeptikom v jej kabinete, ktorí chcú rýchlejší a hlbší ekonomický rozchod Spojeného kráľovstva s EÚ, keď už brexit začne platiť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona