Najmladšou obeťou leteckého nešťastia bol 36-ročný Bratislavčan

NETKY.SK • 21 August 2015, 07:52 • 2 min
Najmladšou obeťou leteckého nešťastia bol 36-ročný Bratislavčan

ČERVENÝ KAMEŇ – Všetkých sedem obetí štvrtkového (20. 8.) leteckého nešťastia nad obcou Červený Kameň v Ilavskom okrese boli Slováci. TASR o tom informovala trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová.

slovakia

left justify in out

Tragickú zrážku dvoch lietadiel L 410 neprežili 45-ročný Róbert z obce Pruské v okrese Ilava, rovnako starí Milan z Nitry, Marián z Martina a Roman z Ružomberka. Ďalšími obeťami boli 36-ročný Michal a 41-ročný Martin, obaja z Bratislavy, a 42-ročný Karol z Hlohovca. Všetky obete stotožnili rodinní príslušníci.

 

img

 

Dedinčania po leteckej nehode pomáhali prví

Obyvateľov obce Červený Kameň v okrese Ilava včerajšia letecká tragédia podľa starostu Jozefa Bartoša šokovala. Aj keď na ňu neboli pripravení, ľudia z dediny išli okamžite pomáhať a poskytovali prvú pomoc až do príchodu profesionálov. Približne do desiatich minút sa zaktivizovali aj miestni dobrovoľní hasiči. 

 

img

 

"Celá dedina je rozrušená, nikdy sme nemali takúto veľkú tragédiu v obci. Naposledy v roku 1985 a predtým v roku 1972 tragické nehody na motorkách, ale inak nič,“ povedal Bartoš. Medzi obeťami leteckej nehody neboli ľudia z Červeného Kameňa, nebohý pilot jedného z lietadiel však s obecným úradom spolupracoval a pre obyvateľov zabezpečoval príležitostné vyhliadkové lety. Červený Kameň je pokojnou obcou medzi horami, má 682 obyvateľov. Občas tam zablúdia zahraniční turisti, ktorí hľadajú hrad s rovnakým názvom, ktorý sa nachádza nad obcou Častá v okrese Pezinok. 

 

img

 

Úprimnú sústrasť pozostalým vyjadrujú aj politici

Úprimnú sústrasť pozostalým obetí dnešného leteckého nešťastia pri obci Červený Kameň vyjadrili okrem prezidenta SR Andreja Kisku a predsedu vlády Roberta Fica aj predseda Siete Radoslav Procházka a strana SaS. "Každý deň umierajú ľudia, ale takéto tragédie nám pripomínajú, aký je život krehký," uviedol Kiska na svojom facebookovom profile. Dodal, že keď sa po operácii bedrového kĺbu prebral z narkózy, neveril, že sa stalo ďalšie letecké nešťastie.

 

 

 

PREČO ZNOVA? Keď som sa prebral z narkózy, neveril som, že sa na Slovensku stalo ďalšie letecké nešťastie.Každý deň umierajú ľudia, ale takéto tragédie nám pripomínajú, aký je život krehký.Česť ich pamiatke.

Posted by Andrej Kiska on Thursday, August 20, 2015

 

Úprimnú sústrasť rodinám obetí vyjadril aj predseda vlády Robert Fico. "Oceňujem profesionalitu a nasadenie všetkých zložiek, ktoré sa podieľajú na záchranárskych prácach," dodal Fico. Predseda Siete Procházka dúfa, že Slovensko si toto leto vyčerpalo letecké nehody na dlhé desaťročia dopredu. "Myslím si tiež, že tragédia týchto rozmerov si žiada vyhlásenie jednodňového štátneho smútku. Život to nikomu nevráti, ale spoločná pieta je na mieste," povedal.

 

 

 

Úprimnú sústrasť pozostalým obetí leteckého nešťastia na Považí.Vyhlásenie štátneho smútku život nikomu nevráti, ale myslím si, že pri takejto tragédii je deň spoločnej piety na mieste.

Posted by Rado Procházka on Thursday, August 20, 2015

 

Štátny smútok vyhlasuje vláda. Podľa zákona ho môže vyhlásiť, ak udalosť vyvolá citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osôb, ktoré mali mimoriadny vplyv na verejný život, alebo na "vykonanie pietnej spomienky na osoby, ktoré tragicky zahynuli na území Slovenskej republiky alebo mimo územia Slovenskej republiky a ich smrť otriasla celou spoločnosťou". Strana SaS verí, že podobná strašná udalosť sa už nebude opakovať. "Je to v prvom rade nešťastie rodín siedmich obetí," uviedli liberáli. 

 

Pri nácviku hromadného zoskoku parašutistov na nedeľný (23. 8.) Letecký deň na letisku v Slávnici došlo vo štvrtok krátko po 9.00 h k zrážke dvoch lietadiel. Na palubách oboch strojov bolo po 17 parašutistov a dvaja členovia posádky. Z 38 pasažierov sa podarilo z lietadiel včas vyskočiť 31 parašutistom, štyria členovia posádky a traja parašutisti nehodu neprežili.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona