Najmladším z trénerov Lamouchi, na opačnom póle Capello

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 15:14 • 2 min
Najmladším z trénerov Lamouchi, na opačnom póle Capello

BRATISLAVA - Francúzsky lodivod Pobrežia Slonoviny Sabri Lamouchi je najmladší spomedzi všetkých 32 trénerov účastníkov futbalových majstrovstiev sveta v Brazílii (12. 6. - 13. 7.).

slovakia

left justify in out

Lyonský rodák má momentálne 42 rokov a 43. narodeniny oslávi 9. novembra, len o 25 dní neskôr ako druhý najmladší šéf realizačného tímu účastníkov MS 2014 Niko Kovač. Tento chorvátsky kormidelník sa narodil 15. októbra 1971. Na opačnom póle sa nachádzajú taliansky kouč ruskej "zbornej" Fabio Capello a tréner Uruguajčanov Óscar Tabárez, obaja majú 67 rokov. Rodák z Apeninského polostrova Capello však oslávi počas šampionátu 68. narodeniny. Priemerný vek trénerov je presne 56 rokov, súčet dáva 1792 rokov. 


Štrnásť z 32 lodivodov má inú národnosť ako mužstvo, ktoré povedú na svetovom šampionáte. Na služby zahraničných odborníkov sa spoliehajú Kamerun, Čile, Kolumbia, Pobrežie Slonoviny, Grécko, Japonsko, Kostarika, Ekvádor, Honduras, Švajčiarsko, Irán, USA, Alžírsko a Rusko, čo predstavuje 43,75 percenta všetkých tímov. Najviac trénerov dodalo na MS 2014 Nemecko - až štyroch, trojicu lodivodov ponúkli Argentína, Portugalsko, Taliansko a Kolumbia. 

 

Na blížiacich sa MS v Brazílii sa zúčastnia aj siedmi tréneri, ktorí pôsobili vo funkcii hlavného kouča aj na predchádzajúcom šampionáte v JAR. Vicente Del Bosque sa bude snažiť so španielskou reprezentáciou obhájiť svetové prvenstvo. Nemec Joachim Löw priviedol pred štyrmi rokmi svojich krajanov k zisku bronzovej medaily, o ktorú súperil s Uruguajčanmi vedenými Óscarom Tabárezom. Ďalší Nemec Ottmar Hitzfeld zasa koučuje výber Švajčiarska. 

 

Na šampionáte pred štyrmi rokmi bola aj trojica Talian Fabio Capello, Portugalčan Carlos Queiroz a Reinaldo Rueda z Kolumbie. Capello, ktorý v Afrike šéfoval lavičke Angličanov, sa medzičasom presunul k Rusom, Queiroz už nevedie Portugalsko, ale Irán. Rueda vymenil tím Hondurasu za ekvádorskú reprezentáciu. 

 

Pre zaujímavosť, Uruguajčan Tabárez zažije z pozície hlavného trénera už tretie MS, trénerom spomenutej maličkej juhoamerickej krajiny bol aj na šampionáte v roku 1990 v Taliansku. Tretie MS si pripíše aj Luiz Felipe Scolari, na záverečný turnaj sa vracia s Brazíliou, ktorú v roku 2002 priviedol k piatej trofeji. V Nemecku 2006 bol s portugalským výberom, v JAR chýbal. 

 

Prehľad hlavných trénerov 32 účastníkov futbalových majstrovstiev sveta v Brazílii 2014 (za krajinou nasleduje meno kouča, jeho národnosť a vek): 
Brazília - Luiz Felipe Scolari (Braz.) 65 rokov 
Kamerun - Volker Finke (Nem.) 66 
Chorvátsko - Niko Kovač (Chor.) 42 
Mexiko - Miguel Herrera (Mex.) 46 
Austrália - Ange Postecoglou (Aus.) 48 
Čile - Jorge Sampaoli (Arg.) 54 
Holandsko - Louis van Gaal (Hol.) 62 
Španielsko - Vicente del Bosque (Šp.) 63 
Kolumbia - José Pékerman (Arg.) 64 
Pobrežie Slonoviny - Sabri Lamouchi (Fr.) 42 
Grécko - Fernando Santos (Portug.) 59 
Japonsko - Alberto Zaccheroni (Tal.) 61 
Kostarika - Jorge Luis Pinto (Kol.) 61 
Anglicko - Roy Hodgson (Angl.) 66 
Taliansko - Cesare Prandelli (Tal.) 56 
Uruguaj - Óscar Tabárez (Urug.) 67 
Ekvádor - Reinaldo Rueda (Kol.) 57 
Francúzsko - Didier Deschamps (Fr.) 45 
Honduras - Luis Fernando Suárez (Kol.) 54 
Švajčiarsko - Ottmar Hitzfeld (Nem.) 65 
Argentína - Alejandro Sabella (Arg.) 59 
Bosna a Hercegovina - Safet Sušič (Bos. a Herc.) 59 
Irán - Carlos Queiroz (Portug.) 61 
Nigéria - Stephen Keshi (Nig.) 52 
Nemecko - Joachim Löw (Nem.) 54 
Ghana - James Kwesi Appiah (Ghana) 53 
Portugalsko - Paulo Bento (Portug.) 44 
USA - Jürgen Klinsmann (Nem.) 49 
Alžírsko - Vahid Halilhodžič (Bos. a Herc.) 61 
Belgicko - Marc Wilmots (Belg.) 45 
Rusko - Fabio Capello (Tal.) 67 
Kórejská republika - Hong Mjung-po (Kór. rep.) 45



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies