Najmladšieho a najstaršieho prezidentského kandidáta delí 35 rokov

NETKY.SK • 20 Január 2014, 11:49 • 2 min
Najmladšieho a najstaršieho prezidentského kandidáta delí 35 rokov

BRATISLAVA - Medzi najmladším a najstarším kandidátom na prezidenta SR je 35-ročný rozdiel.

slovakia

left justify in out

Najmladším kandidátom na prezidenta SR je poslankyňa Národnej rady SR Helena Mezenská (OĽaNO), ktorá sa o Prezidentský palác uchádza vo veku 40 rokov. Najstarší sú kardiochirurg Viliam Fischer a vysokoškolský pedagóg - vedec Milan Melník, majú 75 rokov. Informácie o kandidátoch sa nachádzajú na webstránke ministerstva vnútra.

Za Mezenskou nasleduje vo veku 41 rokov nezaradený poslanec NRSR Radoslav Procházka, tretí je premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý má 49 rokov. S rovnou 50-tkou kandiduje manažér a filantrop Andrej Kiska. Kandidát SMK Gyula Bárdos má 55 rokov, nasleduje občiansky aktivista Jozef Behýl s vekom 57 rokov.

Kandidát SaS poslanec NR SR Peter Osuský má rovných 60. Šéf klubu KDH Pavol Hrušovský, ktorý kandiduje s podporou KDH, Mostu-Híd a SDKÚ-DS, má 61 rokov, rovnako tak aj Stanislav Martinčko, ktorý sa na kandidátke uviedol ako košický generálny manažér spoločnosti. Rimavskosobotský primátor Jozef Šimko kandiduje vo veku 63 rokov, Milan Kňažko má 68, vysokoškolský pedagóg Ján Jurišta kandidujúci za KSS má 69 rokov.

S rovnou 70-tkou kandiduje expredseda KDH a advokát Ján Čarnogurský. Zvyšní dvaja kandidáti sú už spomínaní Fischer a Melník, majú po 75 rokov.

Voľba prezidenta SR je priama a dvojkolová. Hlavu štátu si takto budeme voliť po štvrtýkrát v histórii samostatného Slovenska. Prvého prezidenta SR Michala Kováča zvolila Národná rada SR. Priamo si volíme najvyššieho ústavného činiteľa od roku 1999, keď sa ním stal Rudolf Schuster. O päť rokov neskôr (2004) ho v paláci vystriedal Ivan Gašparovič, ktorý post obhájil aj v roku 2009. Tretíkrát už podľa zákona kandidovať nemôže. Tento rok si tak zvolíme úplne nového prezidenta. O palác sa uchádza historicky najvyšší počet kandidátov - 15.

Prvé kolo volieb sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies