Najmladšie deti, ktoré pijú v Európe alkohol, sú české

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 15:49 • 2 min
Najmladšie deti, ktoré pijú v Európe alkohol, sú české

PRAHA - Podľa správy, ktorú v utorok zverejnil v Paríži generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) José Ángel Gurría, zbierajú Česi skúsenosti s alkoholom v rannom veku.

slovakia

left justify in out

Správa okrem iného uvádza, že aj celková spotreba alkoholu v Čechách je v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami nadpriemerná. Z 36 krajín, ktoré organizácia sleduje, vychádza Česko najhoršie. V roku 2012 pripadalo na jedného Čecha 11,6 litra spotrebovaného čistého alkoholu, zatiaľ čo odhadovaný priemer v krajinách OECD je 9,1 litra. Česká spotreba je pritom relatívne „stabilná“.

 

Problém s alkoholom je ale celosvetový, konštatoval Gurría. Aktuálna správa odhaduje, že ročne pripadá na jedného človeka v priemere okolo desať litrov čistého alkoholu, čo je ekvivalent viac než stovky fliaš vína. Celkovo táto spotreba v uplynulých dvoch desaťročiach mierne klesla. Medzi krajiny, kde spotreba naopak vzrástla, správa zaradila najmä Fínsko, Island, Izrael, Nórsko, Poľsko a Švédsko. Výrazné zvýšenie konzumácie alkoholu bolo zaznamenané v Rusku, Brazílii, Indii a Číne. Dokument tiež upozorňuje, že v mnohých krajinách OECD sa zvýšila miera občasného ťažkého a nebezpečného pitia medzi deťmi a mládežou, predovšetkým u dievčat. Od začiatku 21. storočia podiel chlapcov vo veku od 15 rokov, ktorí už boli opití, vzrástol z 30 na 43 percent. U dievčat ide o nárast z 26 na 41 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona