Najmenší problém nájsť si prácu by mali mať informatici z STU

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 13:36 • 2 min
Najmenší problém nájsť si prácu by mali mať informatici z STU

BRATISLAVA - Najmenší problém uplatniť sa na trhu práce by mali mať absolventi Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (STU).

slovakia

left justify in out

Životopis absolventa tejto fakulty si totiž prezrie dvakrát toľko zamestnávateľov, ako absolventa Fakulty ekonomiky a manažmentu zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Vyplýva to z najnovšieho rebríčka úspešnosti absolventov jednotlivých fakúlt slovenských vysokých škôl, ktorý každý rok pripravuje spoločnosť Profesia. Rebríček je zostavený na základe toho, aký záujem majú o absolventov zamestnávatelia.
     

Ako ďalej vyplýva z údajov spoločnosti Profesia, okrem absolventov Fakulty informatiky a informačných technológií STU by nemali mať problém nájsť si prácu ani absolventi Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského a Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity. "Životopis absolventa Fakulty informatiky a informačných technológií si pozrie 9,1 zamestnávateľov, životopisy absolventov Fakulty matematiky fyziky a informatiky 7,2 a Fakulty elektrotechniky a informatiky sedem zamestnávateľov," priblížila hovorkyňa spoločnosti Marcela Glevická.
     

Fakulta informatiky a informačných technológií bratislavskej STU pritom vedie rebríček záujmu zamestnávateľov od roku 2009. Najčastejšou pozíciou, o ktorú sa jej absolventi uchádzajú, je programátor.
     

V prvej dvadsiatke najúspešnejších slovenských fakúlt je osem fakúlt so zameraním na ekonómiu, šesť informatických fakúlt, tri spoločenskovedné, jedna strojárska, technická a prírodovedná. "Zamestnávateľmi najčastejšie vyhľadávaní sú pritom absolventi fakúlt zameraných na informatiku, nasledujú absolventi ekonomiky, spoločenských vied, strojárstva, techniky a filozofie," dopĺňa Glevická.
     

Okrem toho, akú vysokú školu či fakultu človek vyštudoval, veľký vplyv na uplatnenie absolventa má aj región, v ktorom školu skončil. Najjednoduchšiu situáciu zamestnať sa majú absolventi, ktorí skončili školu v Bratislavskom kraji. "Ak človek skončil jednu zo škôl v Bratislavskom kraji, jeho životopis si v priemere pozreli 4,2 zamestnávatelia. Na rozdiel od nich, životopis človeka, ktorý skončil vysokú školu v Prešovskom kraji, v priemere videli len traja zamestnávatelia," uviedla Glevická.
     

Spoločnosť sa v rebríčku zamerala aj na miesto práce, kde by sa chceli absolventi škôl zamestnať. Ukázalo sa, že si hľadajú prácu v kraji, kde študovali. "Pre väčšinu absolventov mimobratislavských škôl je druhou voľbou hľadať si uplatnenie v Bratislavskom kraji. Na rozdiel od ľudí, ktorí skončia univerzity v Trenčíne, v Žiline, v Nitre či v Banskej Bystrici, absolventi univerzít z Košického a Prešovského kraja by si radšej ako v Bratislavskom kraji našli uplatnenie v niektorom z východoslovenských krajov," dodala Glevická.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies