Najmenej traja mŕtvi po údere cyklóna Evan

NETKY.SK • 14 December 2012, 07:34 • 2 min
Najmenej traja mŕtvi po údere cyklóna Evan

Najmenej traja mŕtvi po údere cyklóna Evan - Svet Najmenej tri obete si vyžiadal silný cyklón Evan, ktorý sa v noci nadnes prehnal cez tichomorský ostrov Samoa. Nebezpečenstvo pre ľudí žijúcich na ostrove je podľa meteorológov už zažehnané a obyvatelia zn

slovakia

left justify in out

img

Najmenej tri obete si vyžiadal silný cyklón Evan, ktorý sa v noci nadnes prehnal cez tichomorský ostrov Samoa.
      Nebezpečenstvo pre ľudí žijúcich na ostrove je podľa meteorológov už zažehnané a obyvatelia zničeného hlavného mesta Apia sa nemusia báť návratu ničivej víchrice, informoval dnes podľa agentúry DPA novozélandský minister zahraničných vecí Murray McCully.
      Samoa, ktorá sa od Nového Zélandu osamostatnila v roku 1962, sa spamätáva z búrok a vetra sprevádzajúcich cyklón Evan. Rozsiahle záplavy zničili množstvo domov a úrody, pričom cesty boli zablokované popadanými stromami a stĺpmi elektrického vedenia. Meteorológovia podľa šéfa novozélandskej diplomacie konštatovali, že sa predpokladaný smer cyklónu zmenil natoľko, že očakávaný opätovný príchod cyklónu na ostrovy štátu Samoa už nehrozí.
      V Samoe vyhlásili stav katastrofy. Na ostrovoch žije približne 200.000 ľudí, väčšina v najviac zasiahnutom meste Apia.
      Medzi troma údajnými obeťami výčinov počasia sú dve deti, ktoré sa utopili v rozvodnenej rieke Vaisigano. Množstvo ľudí je podľa polície nezvestných, čo vyvoláva predpoklad, že počet obetí môže byť aj vyšší.
       Z domov pri riekach a pobrežiach evakuovali 400 ľudí. Z dovolenkových stredísk previezli turistov do iných, vyššie položených polôh.
      Meteorológovia predpokladajú, že sa cyklón presunie na ostrovy Tonga a Fidži.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies