Najmenej päť ľudí zahynulo pri výbuchu

NETKY.SK • 30 Júl 2017, 11:34 • 2 min
Najmenej päť ľudí zahynulo pri výbuchu

MOGADIŠO - Najmenej päť mŕtvych si vyžiadal dnešný výbuch nálože nastraženej v aute v blízkosti policajnej stanice v somálskej metropole Mogadišo. Zranenia utrpelo viac ako 13 ďalších ľudí, informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestnu políciu.

slovakia

left justify in out

Podľa prvých zistení mohlo ísť o samovražedný útok. Zatiaľ nie je jasné, kto alebo čo malo byť terčom výbuchu. Väčšinu z obetí tvoria civilisti. Výbuch nastal uprostred dopravnej zápchy, keď vojaci kontrolovali autá na neďalekej križovatke.

 

Somálsky premiér uviedol, že naposledy došlo v Mogadišu k podobnému útoku pred vyše mesiacom.

 

Somálska republika prakticky prestala existovať ako celistvý štát v roku 1991, keď padol režim diktátora Siada Barrého. Medzinárodné spoločenstvo považuje za jedinú legitímnu vládu federálnu administratívu, ktorá však reálne ovláda len metropolu Mogadišo a niekoľko ďalších okresov. Zvyšok krajiny je pod kontrolou neuznaných úradov, klanov či radikálnych islamistických hnutí.

 

Jedným z nich je hnutie aš-Šabáb, ktoré má tesné kontakty s medzinárodnou teroristickou sieťou al-Káida. Aš-Šabáb vedie boj proti ústrednej vláde v Somálsku a svojimi výpadmi bráni aj humanitárnym operáciám OSN v krajine.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies