Najmenej deväť nemeckých škôl dostalo výhražný email, evakuovali stovky študentov

NETKY.SK • 17 Október 2016, 18:00 • 2 min
Najmenej deväť nemeckých škôl dostalo výhražný email, evakuovali stovky študentov

BERLÍN - Najmenej deväť škôl vo viacerých nemeckých mestách dostalo dnes výhražný email, čo spôsobilo, že niektoré z nich museli úrady evakuovať. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa polície vo východonemeckom meste Magdeburg v spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko dostali výhražný email dve tamojšie stredné školy, čo spôsobilo evakuáciu približne 900 študentov. Podobné hrozby zaznamenali aj v najmenej siedmich školách v Lipsku v spolkovej krajine Sasko.

 

"Tento email dostalo viacero škôl... Aj keď pracujeme s predpokladom, že nejde o nič vážne, prijali sme komplexné opatrenia," uvádza vo vyhlásení saskej polície zverejnenom na Twitteri. Pred každou z ohrozených škôl hliadkujú príslušníci polície.

 

Štátna televízia MDR uviedla, že výhražné emaily dostali aj školy v spolkových krajinách Dolné Sasko a Bavorsko. Polícia presný počet škôl, ktoré takéto výhražné emaily dostali, nepotvrdila a nevyjadrila sa ani k ich obsahu.

 

Polícia pátra po odosielateľovi výhražných e-mailov do najmenej 25 škôl

 

Text e-mailov bol totožný, pričom polícia už skôr upozornila, že ich obsah neberie úplne vážne, avšak preventívne opatrenia v podobe evakuácie školákov, študentov, respektíve prerušenia alebo ukončenia dnešného vyučovania sa podnikli fakticky vo všetkých dotknutých školách. Zatiaľ neznámy odosielateľ avizoval elektronickou poštou násilný trestný čin v danej škole na desiatu hodinu predpoludním, avšak zatiaľ sa nikde nič nestalo.

 

Pátranie po autorovi výhražných e-mailov, ktoré obsahovali aj zmienku o Sýrčanovi, zadržanom nedávno v Nemecku v súvislosti s chystaním teroristického útoku na jedno z berlínskych letísk, je v plnom prúde, potvrdila hovorkyňa saskej polície v Lipsku. Zatiaľ však nevedno, kto stál za týmito e-mailami, ani aký bol vlastne motív jeho konania.

 

V Lipsku dostalo výhražný e-mail celkove 11 vzdelávacích zariadení, informovala prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí saská krajinská polícia.

 

V Magdeburgu to boli dve gymnázia, ktoré reagovali odlišne. Na jednom z nich sa vo výučbe pokračovalo, na druhom s viac ako 900 študentmi pre dnešok vyučovanie ukončili. V spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko nie sú zatiaľ známe žiadne ďalšie prípady.

 

V spolkovej krajine Dolné Sasko však výhražné e-maily dostalo päť školských zariadení v meste Güttingen a štyri v Osnabrücku.

 

Hrozby sa nevyhli ani školákom v bavorskom Pegnitzi, kde evakuovali asi 800 gymnazistov s pedagógmi, kým na dvoch ďalších bavorských školách v Uffenheime v okrese Passau sa pokračovalo napriek hrozbám vo vyučovaní.

 

Orgány činné v trestnom konaní sa zaoberajú aj prípadom bombovej hrozby voči škole v Reutlingene v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, ktorý však podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov s ostatnými hrozbami nesúvisí. V tejto kauze zadržali dnes ráno polícii dobre známeho, psychicky labilného 32-ročného muža, ktorý sa medzičasom k činu priznal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies