Najmenej desať pakistanských detí sa nakazilo vírusom HIV pri transfúzii

NETKY.SK • 4 December 2014, 18:29 • 2 min
Najmenej desať pakistanských detí sa nakazilo vírusom HIV pri transfúzii

ISLAMABAD - Najmenej desať pakistanských detí, ktoré dostali transfúziu krvi, malo pozitívne testy na vírus HIV. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Deti dostávali pravidelné transfúzie vzhľadom na talasémiu, chorobu krvi, povedala profesorka Jásmín Rášidová, generálna tajomníčka Pakistanskej talasemickej federácie, čo je združenie charitatívnych organizácií ponúkajúcich transfúzie pre približne 22.000 detí.
     

Pakistanské zdravotníctvo je známe nestálosťou a podfinancovaním. Zákony vyžadujú, aby sa krv otestovala na choroby, ale vynucovanie tohto opatrenia v praxi je veľmi nedbalé, povedal zástupca riaditeľa Pakistanského inštitútu pre lekárske vedy Džáved Ákram.
     

"Väčšinu profesionálnych darcov krvi tvoria drogovo závislí," povedal Ákram. "Myslím si, že tieto prípady sú zrejme len špičkou ľadovca".
     

Veľa detí potrebuje transfúziu každý druhý týždeň, čím sa zvyšuje ich vystavovanie nakazenej krvi, dodal Ákram. Podľa vlastných slov vie až o 16 deťoch, ktoré mali pozitívne testy na HIV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies