Najmenej 44 prodemokratických aktivistov zatkla polícia

NETKY.SK • 26 December 2014, 10:12 • 2 min
Najmenej 44 prodemokratických aktivistov zatkla polícia

HONGKONG - Najmenej 44 ľudí zatkli od stredy príslušníci poriadkových síl v hongkonskej obchodnej štvrti Mongkok, do ktorej sa vrátili prodemokratickí aktivisti. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na správu hongkonskej polície.

slovakia

left justify in out

Demonštranti sa do Mongkoku začali schádzať už v stredu podvečer, kedy polícia zatkla 12 z nich. Vo štvrtok večer sa v tej istej štvrti zišlo približne 300 ľudí, ktorí pred policajným kordónom päť hodín skandovali prodemokratické heslá. Polícia tam zatkla 20 mužov a desať žien v súvislosti s podozrením z poškodzovania cudzej veci, keď dav demonštrantov prenikol na schodisko obytnej budovy. Ďalších dvoch ľudí zatkli policajti v súvislosti s demonštráciami na iných miestach Mongkoku.
      

Stúpenci demokratického hnutia požadujú zmeny volebnej reformy prijatej vládou v Pekingu. Na jej základe sa majú v roku 2017 v Hongkongu po prvý raz uskutočniť voľby šéfa administratívy, avšak voliči budú mať na výber iba z kandidátov preverených osobitným výborom čínskeho parlamentu. Demonštranti naproti tomu žiadajú otvorený nominačný systém.
      

Vodcovia protestov sa odmietajú vzdať svojich požiadaviek a zvažujú možnosti ďalšieho odporu formou občianskej neposlušnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies