Najmenej 22 obetí si vyžiadal výbuch bomby na autobusovej stanici v Nigérii

NETKY.SK • 24 Február 2015, 14:31 • 2 min
Najmenej 22 obetí si vyžiadal výbuch bomby na autobusovej stanici v Nigérii

LAGOS - Najmenej 22 obetí na životoch si dnes vyžiadal výbuch bombovej nálože na preplnenej autobusovej stanici v meste Potiskum na severovýchode Nigérie, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ide už o druhý útok tohto druhu v Potiskume, kde v nedeľu bombovú nálož na svojom tele odpálilo ani nie desaťročné dievča. O život vtedy prišlo päť ľudí a ďalšie desiatky utrpeli zranenia. Atentátnička vtedy odpálila svoju vestu s výbušninami na trhovisku, ktoré bolo dejiskom podobného útoku aj v januári. Tento útok si vyžiadal sedem obetí. 
     

K útokom sa nikto nepriznal, ale podozrenie padá na islamistickú militantnú skupinu Boko Haram, ktorá v poslednom období utrpela sériu porážok od vládnych síl v Nigérii, ale aj pri svojich výpadoch na územie susedného Kamerunu, Nigeru a Čadu. Agentúra Reuters pripomenula, že v situácii, keď je Boko Haram pod tlakom, veľmi často reaguje útokmi na civilistov.
     

Nigérijské pozemné jednotky obsadili uplynulú sobotu za podpory letectva mesto Baga, ktoré dovtedy ovládali islamisti z Boko Haram. Napriek tomuto úspechu a ďalším čiastkovým víťazstvám sa nedostatočná ochrana civilistov pred islamistami zo strany vlády prezidenta Goodlucka Jonathana môže stať rozhodujúcou kartou vo voľbách, ktoré sa v Nigérii uskutočnia 28. marca. 
     

Skupina Boko Haram začala pred šiestimi rokmi boj za vytvorenie islamského štátu na prevažne moslimami obývanom severe Nigérie pri hraniciach s Čadom, Kamerunom a Nigerom. Konflikt si doteraz vyžiadal viac ako 13.000 obetí, ďalších 1,5 milióna ľudí muselo opustiť svoje domovy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona