Najmenej 200 miliónov žien vo svete absolvovalo ženskú obriezku

NETKY.SK • 5 Február 2016, 08:13 • 2 min
Najmenej 200 miliónov žien vo svete absolvovalo ženskú obriezku

NEW YORK - Detský fond OSN (UNICEF) odhaduje, že najmenej 200 miliónov dievčat a žien v 30 krajinách sveta absolvovalo ženskú obriezku - polovica z nich v Egypte, Etiópii a Indonézii.

slovakia

left justify in out

Asi 44 miliónov z tých, ktorí prešli ženskou obriezkou, je v súčasnosti vo veku do 14 rokov. Vyplýva to z dnes zverejnenej štatistickej správy UNICEF, informovala tlačová agentúra AP. UNICEF uvádza, že celkový počet je o takmer 70 miliónov vyšší, ako odhadoval v roku 2014. Zdôvodňuje to dôsledkom rastu populácie v niektorých krajinách a tiež novými údajmi z Indonézie.

 

Valné zhromaždenie OSN v decembri 2012 jednohlasne schválilo rezolúciu, ktorá vyzýva na globálny zákaz mrzačenia vonkajších pohlavných orgánov žien. Stáročná prax vychádza z presvedčenia, že obrezaním dievčat sa dostane pod kontrolu ženská sexualita a posilní jej plodnosť.

 

Námestníčka generálneho riaditeľa UNICEF, Geeta Rao Guptaová zdôraznila, že "zistiť rozsah mrzačenia ženských genitálií je zásadné pre odstránenie tejto praxe," keďže obriezka porušuje v každom prípade práva dievčat a žien, citovala ju agentúra AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies