Najmenej 20 mŕtvych po vyčíňaní hurikánu Ingrid a tropickej búrky Manuel v Mexiku

NETKY.SK • 16 September 2013, 07:13 • 2 min
Najmenej 20 mŕtvych po vyčíňaní hurikánu Ingrid a tropickej búrky Manuel v Mexiku

MEXIKO - Najmenej 20 ľudí zahynulo a ďalšie tisíce museli evakuovať v dôsledku vyčíňania hurikánu Ingrid a tropickej búrky Manuel, ktoré do Mexika priniesli dažde, zosuvy pôdy a záplavy. Informovali o tom v nedeľu miestne úrady.

slovakia

left justify in out

Mexiko sa tak nachádza v zovretí dvoch atmosférických systémov. Zatiaľ čo Manuel prišiel od západu z Tichého oceánu, Ingrid sa vytvorila na východe v Mexickom zálive. Obidve búrky spôsobili najmenej 14 úmrtí v štáte Guerrero na juhovýchode Mexika - šesť ľudí zomrelo pri dopravnej nehode, rovnaký počet obetí si vyžiadali zosuvy pôdy a zrútenie podmáčaných múrov v troch mestách a dvoch ľudí strhla rozvodnená rieka v hlavnom meste Chilpancingo.

Ďalších šesť ľudí prišlo o život v štátoch Puebla a Hidalgo ležiacich v strednej časti krajiny. V štáte Guerrero muselo svoje domovy opustiť viac než 2000 ľudí, zatiaľ čo 21.000 domácností sa ocitlo bez elektriny, uviedol predstaviteľ civilnej ochrany Constantino Gonzales Vargas. V niektorých častiach letoviska Acapulco voda stúpla do výšky viac ako jeden meter a odnášala autá. Cesta vedúca k terminálu medzinárodného letiska bola uzavretá, s obmedzeniami treba počítať aj v mestskom prístave. Tropická búrka Manuel sa v nedeľu popoludní nachádzala 15 kilometrov od mesta Manzanillo v štáte Colima a pohybovala sa na severozápad. Očakáva sa, že v noci nadnes sa bude ponad juhozápad Mexika presúvať do jeho vnútrozemia. Sprievodný vietor sa mierne oslabil na rýchlosť okolo 100 km/h a tento trend by mal pokračovať.

Hurikán Ingrid si vynútil evakuáciu 6000 ľudí v štáte Veracruz na východnom pobreží Mexika, kde sa dve rieky vyliali z brehov. V severnej časti štátu bolo počas dažďov poškodených najmenej 20 mostov, takže 71 obcí sa ocitlo bez spojenia s okolím. Hurikán Ingrid sa v nedeľu pomaly posúval k pobrežiu, sprevádzaný vetrom s maximálnou rýchlosťou 120 km/h. Jeho oko sa nachádzalo 190 kilometrov od Tampica v štáte Tamaulipas a dnes by sa malo dostať až tesne k východnému pobrežiu Mexika.  Meteorológovia tiež varovali, že Ingrid môže spôsobiť ničivé vlnobitie s výškou vĺn 1,5 metra. Vydali preto výstrahu pre oblasť od Cabo Rojo po La Pesca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies