Najmasovejšie pohreby a posledné rozlúčky

NETKY.SK • 9 December 2013, 19:33 • 2 min
Najmasovejšie pohreby a posledné rozlúčky

JOHANNESBURG - Desiatky lídrov z celého sveta a desaťtisíce ľudí sa v utorok prídu na johannesburský futbalový štadión oficiálne rozlúčiť so zosnulým exprezidentom Nelsonom Mandelom. Posledná rozlúčka s ním bude jednou z najväčších svojho druhu na svete. V tejto súvislosti prinášame prehľad dosiaľ najväčších pohrebov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Európa
V marci 1953 sa do Moskvy poslednýkrát prišlo s obávaným vodcom Sovietskeho zväzu Josifom Stalinom rozlúčiť podľa odhadov až 5 miliónov ľudí, pričom zástup bol dlhý desať kilometrov. Na jeho pohreb prišlo údajne až milión ľudí.
V septembri 1997 do Londýna prišlo dať posledné zbohom britskej princeznej Diane (36) viac ako milión ľudí.
V apríli 2005 sa do Ríma zišlo milión veriacich, aby sa rozlúčili s pápežom Jánom Pavlom II., 800-tisíc ľudí sledovalo jeho pohreb vo Varšave na veľkoplošnej obrazovke.

Amerika
Dva milióny ľudí prilákala v júli 1952 do Buenos Aires posledná rozlúčka s prvou dámou Evou Peronovou (33) známou ako Evita.
So zavraždeným prezidentom USA Johnom F. Kennedym (46) sa do Washingtonu v novembri 1963 prišlo poslednýkrát rozlúčiť viac ako milión ľudí.
Posledné zbohom zastrelenému bojovníkovi za práva černochov v USA Martinovi Lutherovi Kingovi (39) prišli do Atlanty v apríli 1968 povedať desiatky tisíc ľudí.
Takmer dva milióny ľudí sa prišli v marci 2013 do Caracasu rozlúčiť s dlhoročným charizmatickým venezuelským prezidentom Hugom Chávezom.

Ázia
Lídrovi nenásilného odporu voči britskej nadvláde a bojovníkovi za nezávislosť Indie Mahátmovi Gandímu prišli v januári 1948 do Naí Dillí dať zbohom dva milióny ľudí.
Čínsky Peking bol v septembri 1976 svedkom masovej poslednej rozlúčky s vodcom Maom Ce-tungom. Na Námestie nebeského pokoja zavítalo viac ako milión ľudí.
Na pohrebe severokórejského vodcu Kima il-Sunga z júla 1994 v Pchjongjangu sa údajne zúčastnili až dva milióny ľudí.
Do indickej Kalkaty prišlo v septembri 1997 odhadom milión ľudí, aby dali posledné zbohom albánskej rodáčke a bojovníčke za chudobných Matke Tereze.

Blízky východ
So zakladateľom iránskej islamskej republiky a najvyšším lídrom krajiny ajatolláhom Alím Chomejním sa v júni 1989 prišli do Teheránu rozlúčiť milióny ľudí.
Jeruzalem bol v novembri 1995 dejiskom poslednej rozlúčky s premiérom Jicchakom Rabinom, prišiel viac ako milión ľudí vrátane stoviek zahraničných hostí.
Na pohrebe populárneho lídra Palestínčanov Jásira Arafata v novembri 2004 v Ramalláhu sa zúčastnili státisíce ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies