Najľudnatejším mestom Austrálie je Melbourne, predbehlo aj Sydney

NETKY.SK • 17 Apríl 2023, 13:30 • 2 min
Najľudnatejším mestom Austrálie je Melbourne, predbehlo aj Sydney

CANBERRA - Melbourne je prvýkrát od zlatej horúčky v 19. storočí najľudnatejšie mesto Austrálie a predbehlo Sydney. Sydney bolo najľudnatejšie austrálske mesto viac ako 100 rokov.

slovakia

left justify in out

Počet obyvateľov v okrajových častiach Melbourne však rýchlo rastie a hranice mesta sa preto rozšírili o satelitnú oblasť Melton. Podľa klasifikácie Austrálskeho štatistického úradu (ABS) do "významnej urbánnej oblasti" patria všetky prepojené predmestia s viac ako 10.000 obyvateľmi. Podľa najnovších údajov z júna 2021 tak má Melbourne 4.875.400 obyvateľov, čiže o 18.700 viac ako Sydney. "Po včlenení Meltonu do Melbourne v poslednej klasifikácii má Melbourne viac ľudí ako Sydney, a to už od roku 2018," povedal Andrew Howe z ABS pre The Sydney Morning Herald. Noviny opísali prekreslenie hranice ako "technickú formalitu".

 

img

 

Sydneyčania tvrdia, že podľa širších metropolitných oblastí oboch miest bolo Sydney v júni 2021 väčšie. Širšie metropolitné oblasti zohľadňujú podľa ABS "funkčnú oblasť" mesta a zahŕňajú obyvateľstvo, ktoré často navštevuje alebo pracuje v meste, pričom žijú v malých mestách a vidieckych oblastiach v jeho okolí. Federálna vláda v Canberre predpokladá, že v rokoch 2031-2032 metropolitná oblasť Melbourne predbehne metropolitnú oblasť Sydney. Na príčine budú najmä prisťahovalci, uviedla pre BBC News demografka z Austrálskej národnej univerzity (ANU) Liz Allenová.

 

img

 

Melbourne má podľa nej povesť mesta, ktoré oslavuje rozmanitosť na rozdiel od Sydney, ktoré si nesie "historické následky" z čias, keď "nechcelo byť vnímané inak ako biele". Melbourne má pracovné a vzdelávacie príležitosti porovnateľné so Sydney, ale historicky je cenovo dostupnejšie. Melbourne už v minulosti bolo najväčšie austrálske mesto. Spôsobila to zlatá horúčky koncom 19. storočia, keď sa do štátu Viktória hrnuli migranti. Melbourne sa vtedy rýchlo rozrástlo a až do roku 1905 v počte obyvateľov prevyšovalo Sydney. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies