Najlepšou reštauráciou na svete je opäť dánska Noma

NETKY.SK • 2 Máj 2012, 05:59 • 2 min
Najlepšou reštauráciou na svete je opäť dánska Noma

Najlepšou reštauráciou na svete je opäť dánska Noma

slovakia

left justify in out

img

Najlepšou reštauráciou na svete je po tretí raz za sebou podnik Noma v dánskej metropole Kodaň. Rozhodlo o tom viac ako 800 šéfkuchárov, majiteľov reštaurácií, novinárov a odborníkov v oblasti gastronómie. Na druhej priečke v rebríčku, ktorý zverejnil britský magazín Restaurant, skončila reštaurácia El Celler de Can Roca. Tá sa nachádza v katalánskej Girone. Na treťom mieste je podnik Mugaritz situovaný v baskickom meste Errenteria. V prvej desiatke sú tri reštaurácie zo Španielska a tri z USA, pričom v prvej päťdesiatke má Španielsko päť zástupcov a Spojené štáty americké až osem reštaurácií. Napríklad na 11. priečke je viedenský podnik Steirereck. Cenu pre najlepšieho šéfkuchára získal Španiel Andoni Luis Aduriz zo spomenutej reštaurácie Mugaritz.

Víťazná reštaurácia Noma servíruje tradičné škandinávske jedlá, pričom si zakladá na čerstvých a nevšedných surovinách. Návštevníci podniku môžu ochutnať pižmoňa, hnedého kraba, ustrice, ostrieža, pakambalu či halibuta. Menu v reštaurácii stojí približne 1500 dánskych korún (v prepočte približne 202 eur). "Noma nie je o olivovom oleji, foie gras, sušených paradajkách a čiernych olivách. Naopak, objavujeme čaro nordickej kuchyne používaním netradičných surovín, ktoré vraciame do Dánska," uvádza Noma na svojej oficiálnej stránke. Šéfkuchárom podniku ocenenom dvoma hviezdami Michelin je Rene Redzepi. Reštaurácia sa nachádza v zrenovovanom skladisku z 18. storočia.

 

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies