Najlepšou prevenciou pred úrazmi detí je dostatočná pozornosť

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 09:10 • 2 min
Najlepšou prevenciou pred úrazmi detí je dostatočná pozornosť

BRATISLAVA – Detské úrazy počas letných prázdnin sú pre rodičov nočnou morou. Podľa štatistík zdravotnej záchrannej služby (ZZS) SR riešia lekári v pohotovosti počas leta až 30 prípadov úrazov detí denne. Hovorca ZZS Boris Chmel preto pripomína, že najlepšou prevenciou pred úrazmi detí je zmysluplné zorganizovanie ich voľného času a zabezpečenie dostatočnej kontroly ich aktivít.

slovakia

left justify in out

"U menších detí je dôležité mať ich stále na očiach, stačí chvíľková nepozornosť a nešťastie je na svete," skonštatoval Chmel. Pri školopovinných deťoch by si rodičia mali zasa starostlivo vyberať ľudí na opatrovanie. "Starí rodičia nie sú často fyzicky schopní sa postarať o neposedné deti a je to aj pre nich zmena, ak majú na starosti dve, tri deti," pripomenul hovorca ZZS.
      

Chmel skonštatoval, že vlani počas dvoch letných mesiacov záchranári ošetrili 1238 detí, z toho dve tretiny boli chlapci. Najviac, až 290 ich bolo v Prešovskom kraji, najmenej, 92 v Žilinskom kraji.
      

Najviac úrazov utrpia deti v dôsledku pádov počas korčuľovania a bicyklovania. "Ide o zlomeniny nôh a ťažké úrazy hlavy a chrbtice, ale aj vnútorné poranenia brucha, hrudníka a hlavy," uviedol Chmel. K tragickým úrazom prichádza aj počas hier na nestrážených staveniskách či opustených budovách, kde hrozí nebezpečenstvo zrútenia – zavalenie detí, úraz elektrickým prúdom, pády z výšky.
      

Nebezpečenstvo úrazov a poškodenia však hrozí aj doma. "Napríklad rôzne intoxikácie, úrazy elektrickým prúdom, popáleniny, no zaznamenali sme aj podpálenie časti domu pri neopatrných hrách s ohňom," uviedol Chmel.
      

V prípade, že dôjde k úrazu, je potrebné kontaktovať tiesňovú linku 155 a správať sa podľa rád operátora ZZS. Pri poskytovaní prvej pomoci je potrebné začať tými najhoršími dôsledkami úrazov a zranení – zastaviť masívne krvácanie, uvoľniť dýchacie cesty, resp. obnoviť dýchanie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies