Najlepšou krajinou pre matky je Nórsko, najhoršou Somálsko, Slovensko je na 34. mieste

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 16:38 • 2 min
Najlepšou krajinou pre matky je Nórsko, najhoršou Somálsko, Slovensko je na 34. mieste

BRUSEL - Najlepšie na svete je byť matkou v Nórsku a vo Fínsku, najhorší údel majú matky v Afrike a na Haiti. Slovensko obsadilo 34. priečku hneď za USA, a to spomedzi 179 sledovaných krajín. O dnes zverejnenej správe neziskovej organizácie Save the Children informovala tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

V poradí už 16. výročná správa Save the Children o tom, aké podmienky majú pre život matky v rôznych kútoch sveta, určila, že v roku 2015 Belgicko uzatvára prvú desiatku krajín, kde je najlepšie byť matkou. V prvej desiatke sa ocitlo sedem členských krajín EÚ, okrem nich je tam Nórsko ako číslo jeden a Island ako svetová trojka, jedinou neeurópskou krajinou medzi najlepšími je Austrália (9. priečka). Fínsko, ktoré bolo vlani na prvom mieste, je na pozícii číslo dva najvyhovujúcejším členským štátom EÚ pre matky.

 

Rebríček krajín bol zostavený na základe rôznych kritérií, ako je zdravie matiek, úroveň vzdelania, výška príjmov a postavenie žien v spoločnosti.

 

Druhý koniec rebríčka, s desiatkou krajín, kde majú matky najhoršie podmienky pre výchovu svojich detí, obsahuje africké krajiny a Haiti. Podľa tohoročnej správy sú na tom najhoršie matky v Somálsku, Konžskej demokratickej republike, Stredoafrickej republike a Mali. Deväť z desiatich najhorších afrických krajín sú poznačené vojenskými konfliktami a občianskou vojnou.

 

Istým prekvapením je umiestnenie Spojených štátov, ktoré sa ocitli na 35. pozícii, hneď za Slovenskou republikou. Spomedzi novších členských krajín EÚ najlepšie podmienky pre matky vytvára Slovinsko (15. priečka) a Česká republika (25). Poľsko obsadilo 28. priečku a spomedzi krajín EÚ je na tom bodovo najhoršie Malta (46), Maďarsko (51) a Rumunsko (66).

 

Do prvej dvadsiatky najlepších krajín pre matky sa popri krajinách EÚ dostalo aj Švajčiarsko, Singapur, Nový Zéland, Izrael a Kanada. Zo štátov východnej Európy mimo EÚ je na tom najlepšie Bielorusko, ktoré sa delí o 25. priečku s Českou republikou, Ruská federácia obsadila 56. priečku a Ukrajina 69. pozíciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies