Najlepšiu jedenástku sveta FIFPro po prvý raz volia aj hráči zo SR

NETKY.SK • 21 November 2016, 15:54 • 2 min
Najlepšiu jedenástku sveta FIFPro po prvý raz volia aj hráči zo SR

BRATISLAVA - Do hlasovania o najlepších futbalistov roka podľa Medzinárodnej federácie futbalových profesionálov (FIFPro) sa prvýkrát zapoja aj hráči zo slovenskej Fortuna ligy.

slovakia

left justify in out

FIFPro zastrešuje viac ako 65.000 profesionálnych futbalistov na svete. Už dvanástykrát organizuje hlasovanie tzv. World 11 o najlepšej jedenástke hráčov za uplynulý rok. Najlepšiu zostavu predošlého roka si volia samotní hráči. Doteraz sa hlasovanie konalo bez slovenskej účasti, zapojiť sa do neho totiž môžu iba hráči z členských asociácií FIFPro.

 

Slovensko je jedna z posledných európskych krajín, ktorá do nej zatiaľ nepatrí. Zmeniť sa to môže vďaka Jánovi Muchovi, brankárovi ŠK Slovan Bratislava. Ten pred necelým rokom založil Úniu futbalových profesionálov, ktorej cieľ je postupne sa začleniť do FIFPro. Medzi členov únie patrí už takmer 90 percent hráčov z najvyššej slovenskej súťaže a na fungovaní sa aktívne podieľajú Róbert Vittek, Ľubomír Michalík, Peter Kleščík, Martin Dobrotka a mnohí ďalší. Prezident ÚFP je brankár Slovana Bratislava Ján Mucha.

 

Možnosť zapojiť sa do hlasovania World 11 je znamenie, že táto iniciatíva je na správnej ceste. Hráči zo všetkých dvanástich klubov Fortuna ligy už vyplnili hlasovacie formuláre, hlas mohli dať ktorémukoľvek profesionálnemu futbalistovi na svete. Do ideálnej jedenástky museli vybrať jedného brankára, štyroch obrancov, troch záložníkov a troch útočníkov. Ich voľbu zaslala ÚFP do centrály FIFPro v Holandsku, kde sa sčítavajú hlasy z celého sveta. "FIFPro nám dala za úlohu vyzbierať na Slovensku hlasy od 150 hráčov, nám sa podarilo zapojiť dokonca až 220 futbalistov," povedal Mucha.

 

Slávnostné vyhlásenie najlepšej svetovej jedenástky zvolenej samotnými hráčmi prebehne v januári 2017 v Zürichu počas slávnostného večera, na ktorom sa budú odovzdávať aj ceny "The Best FIFA Football Awards".

 

ÚFP SR vznikla v januári 2016, jej cieľ je stať sa rovnocenným partnerom vo futbalovom hnutí a jeho organizáciách, aktívnym členom FIFPro, chrániť hospodárske a sociálne záujmy profesionálnych hráčov a poskytovať servis pri riešení zmluvných a iných sporov pre hráčov podľa štandardov FIFA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies