Najlepšími plavcami v roku 2013 Klobučník a Listopadová

NETKY.SK • 21 December 2013, 17:02 • 2 min
Najlepšími plavcami v roku 2013 Klobučník a Listopadová

BRATISLAVA - Za najúspešnejších športovcov Slovenskej plaveckej federácie (SPF) v bazénovom plávaní v roku 2013 vyhlásili Tomáša Klobučníka a Katarínu Listopadovú. Výsledky slávnostne oznámili v sobotu v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Topoľčiansky rodák Tomáš Klobučník (nar. 21. júna 1990) sa v roku 2013 definitívne zaradil ku kontinentálnej prsiarskej špičke. Svoj životný úspech dosiahol na decembrových majstrovstvách Európy v krátkom bazéne v dánskom Herningu, kde vo finále stovky obsadil 4. priečku (57,75 s) a šieste miesto na dvojstovke (2:04,97 min). Týmito časmi zlepšil vlastné národné rekordy. V rakúskom Grazi sa pripravujúci zverenec nemeckého trénera Dirka Langeho a Slováka Miroslava Machoviča v lete na svetovom šampionáte v dlhom bazéne v španielskej Barcelone skončil na 14. mieste na 200 m prsia (2:11,56). Pretekár VŠC Banská Bystrica získal svoje prvé medaily na seniorskej úrovni na októbrových pretekoch Svetového pohára FINA v krátkom bazéne v Dubaji - striebro na dvojstovke a bronz na stovke. "Sezóna bola veľmi dobrá, či už v krátkom alebo dlhom bazéne. Som veľmi spokojný. Zaplával som si osobné, tým pádom aj slovenské rekordy. Myslím si, že sa mi podarilo výsledkami trochu zviditeľniť slovenské plávanie. Ďakujem všetkým, ktorí mi k týmto úspechom pomohli - najmä rodičia, priateľka, samozrejme, všetci moji tréneri, Slovenská plavecká federácia a môj klub. Vďaka nim som teraz tam, kde som. Dúfam, že všetko pozitívne, čo sa tento rok udialo, je len jeden veľký začiatok. Slovenské plávanie spravilo veľký krok dopredu, v reprezentácii sa rysuje veľmi dobrá partia," uviedol Tomáš Klobučník. 

Za Klobučníkom sa na druhom mieste v ankete SPF za rok 2013 umiestnil takisto ako vlani vytrvalec a špecialista na krauliarsku "tisícpäťstovku" Richard Nagy (nar. 9. marca 1993), tretí v poradí bol prsiar Marek Botík (28. júna 1991). 

Medzi ženami bola najlepšou Slovenkou v roku 2013 Katarína Listopadová (nar. 22. marca 1993). Bratislavská rodáčka a členka VŠC Dukla Banská Bystrica sa takisto ako jej partner Klobučník pripravuje v Grazi pod odborným dohľadom dvojice Lange, Machovič. Životný výsledok dosiahla Listopadová na ME v Herningu, kde bola ôsma vo finále 100 m polohové preteky (1:00,69 min). Ženskej štafete 4x50 m polohové preteky pomohla v Dánsku na znakárskom úseku k 9. miestu vo finále (1:50,08) a v rámci svojej disciplíny prekonala vlastný slovenský rekord, ktorý má teraz hodnotu 26,89 s. Na svetovom šampionáte v Barcelone obsadila Listopadová 31. priečku na 50 m motýlik aj 100 m polohové preteky, o desať miest vyššie bola na motýľkarskej stovke. 

Za Listopadovou sa na druhom mieste v ankete SPF za rok 2013 umiestnila Zuzana Mimovičová (nar. 10. marca 1989), tretia skončila Karin Tomečková (nar. 9. mája 1993). Juniorkou roka sa stala Barbora Mišendová, juniorom roka Pavol Fázik. Do kategórie "Objav roka" zaradili Karolínu Hájkovú, Alexandra Světlíka a Mareka Pavúka. 

Slovenský zväz synchronizovaného plávania vyhlásil za najlepšie akvabely v roku 2013 Janu Labáthovú (sólo), ktorá vedno s Kristínou Krajčovičovou triumfovala aj v duách. Medzi juniorkami bola najúspešnejšia Naďa Daabousová (sólo) a spoločne s Laurou Aczelovou a Romanou Horskou aj v duách. Objavom roka je Simona Barutová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona