Najlepším mestom pre podnikanie je New York pred Londýnom

NETKY.SK • 29 Jún 2015, 11:10 • 2 min
Najlepším mestom pre podnikanie je New York pred Londýnom

BRATISLAVA – Rebríčku najatraktívnejších miest z hľadiska globálneho kapitálu, ľudí a inovácií kraľuje New York, nasledovaný Londýnom a Parížom. V zozname top lokalít v podnikaní Global Cities Index, ktorý zostavuje poradenská spoločnosť A.T. Kearney, tak ostávajú na čele minuloroční víťazi.

slovakia

left justify in out

Štúdia hodnotila svetové metropoly podľa 27 kritérií zohľadňujúcich podnikateľskú aktivitu, ľudský kapitál, dostupnosť informácií, kultúrne uplatnenie a politickú angažovanosť. V prvej desiatke sa umiestnili aj Tokio, Hongkong, Los Angeles, Chicago, Singapur, Peking a Washington. Oproti minulému roku si vymenili miesta len Peking a Singapur.

 

Zo strednej Európy skončila najvyššie Viedeň na 18. mieste. Praha sa umiestnila až v šiestej desiatke, Bratislava nebola do indexu zahrnutá.

 

Medzi 125 hodnotenými mestami sa Praha oproti roku 2014 prepadla o štyri miesta. Patrí jej tak 51. priečka za 50. Káhirou a tesne pred Budapešťou a brazílskym mestom Rio de Janeiro. Za prepad môže podľa zostavovateľov rebríčka najmä väčšia konkurencia, tento rok totiž odborníci hodnotili o 41 miest viac ako vlani.

 

"Praha si v celkovom skóre polepšila, dopredu sa však tlačia aj ďalšie mestá. Hlavné mesto si viedlo dobre hlavne v oblasti ľudského kapitálu. Pre úspech v tejto kategórii sú dôležité hlavne rastúca úroveň a množstvo ľudí s vysokoškolským vzdelaním," zdôvodnil partner pražskej kancelárie A.T. Kearney Jiří Steif.

 

Okrem tohto rebríčka zostavuje spoločnosť aj Global Cities Outlook, teda pohľad na to, aký majú mestá potenciál počas najbližších 10 až 20 rokov. Tu sú hodnotené podľa 13 kritérií v kategóriách úrovne sociálnych služieb, ekonomiky, inovácií a stability.

 

V tomto rebríčku vedie San Francisco najmä vďaka veľkému množstvu inovatívnych firiem. Do top 10 ešte okrem New Yorku a Londýna patrí Boston, Zürich, Houston, Mníchov, Štokholm, Amsterdam a Soul. Praha je na 37. mieste, v regióne sa umiestnila pred Varšavou aj Viedňou. "Pre českú metropolu je toto hodnotenie veľmi dobrým prísľubom na lepšie umiestnenie v budúcnosti," dodal Steif.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona