Najlepším hráčom NHL sa stal Nemec Draisaitl, odniesol si tri trofeje

NETKY.SK • 22 September 2020, 18:55 • 2 min
Najlepším hráčom NHL sa stal Nemec Draisaitl, odniesol si tri trofeje

EDMONTON - V NHL odovzdali prestížne individuálne ocenenia najlepším hráčom na jednotlivých pozíciách. Hlavnú cenu si z polhodinového improvizovaného ceremoniálu pred začiatkom druhého finálového zápasu v Edmontone odniesol Leon Draisaitl. Nemecký útočník tímu Edmonton Oilers sa stal držiteľom Hart Memorial Trophy pre najužitočnejšieho hráča NHL a Ted Lindsay Award pre najlepšieho hokejistu podľa hráčskej asociácie NHLPA.

slovakia

left justify in out

Najlepší z najlepších
Dvadsaťštyriročný Draisaitl bodovo absolútne kraľoval skrátenej základnej časti NHL 2019/2020. V 71 zápasoch si pripísal 110 bodov a stal sa aj držiteľom Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča sezóny. Draisaitl nazbieral o 13 bodov viac ako jeho kolega z prvého útoku Oilers Connor McDavid a o 15 bodov viac ako tretí Rus Artemij Panarin z New York Rangers.

 

 

V hlasovaní o Hartovu trofej získal Draisaitl 1309 hlasov, druhý Nathan MacKinnon z Colorada dostal 1162 hlasov a tretí Panarin 889 hlasov. Štvrtý skončil jeden z dvoch najlepších strelcov súťaže David Pastrňák z Bostonu a kapitánovi Edmontonu McDavidovi patrí piate miesto. MacKinnon a Panarin bol aj finalisti Ceny Teda Lindsaya.

"Je to veľká pocta. Hokej v Nemecku sa zlepšuje a produkuje čoraz viac kvalitných hráčov. Verím, že toto ocenenie povzbudí chlapcov, aby sa začali venovať hokeju možno aj na úkor iných športov. Rodina, priatelia, tréneri a aj fanúšikovia. Tí všetci mi verili a podporovali ma. Patrí im veľká vďaka," uviedol Leon Draisaitl.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Leon Draisaitl (@drat_29),

 

K oceneniu ešte syn rodáka z českej Karvinej a bývalého trénera HC Košice Petra Draisaitla dodal: "Je to krásny individuálny úspech, ale nič sa nevyrovná zisku Stanleyho pohára so spoluhráčmi." Mimochodom Slováci si už teraz môžu hovoriť, že počas minuloročných MS v hokeji 2019 nám stopku do štvrťfinále vystavil práve tento nemecký útočník. 

 

Obrancom kraľuje Švajčiar
Cenu pre najlepšieho obrancu James Norris Memorial Trophy získal Roman Josi z tímu Nashville Predators. Josi okrem skvelej defenzívy ponúkol aj výbornú ofenzívu. V 69 zápasoch uplynulej sezóny nazbieral 65 bodov za 16 gólov a 49 asistencií. Kapitán Nashvillu získal ako prvý Švajčiar v histórii individuálnu cenu v NHL.

 

 

"Je to splnený sen, špeciálne ocenenie, ktoré zostáva v pamäti. Keď sa pozriem na mená predo mnou, ktoré to získali, mnohí hráči boli mojimi idolmi. Najviac som sa videl v Scottovi Niedermayerovi," vyhlásil Josi. Prvú trojku najlepších obrancov dopĺňajú John Carlson z Washingtonu a Victor Hedman z Tampy Bay. Jeden hlas dostal aj kapitán Bostonu Zdeno Chára, ktorý skončil na spoločnom 19. mieste.

 

Strážčovia svätyne
Najlepším brankárom sa stal a Vezina Trophy získal Connor Hellebuyck z tímu Winnipeg Jets. V 58 zápasoch si pripísal priemer 2,57 inkasovaného gólu a úspešnosť zákrokov 92,2%. K 31 víťazstvám pridal šesť shutoutov, najviac z celej súťaže. Ďalšími dvoma finalistami boli Tuukka Rask z Bostonu a Andrej Vasilevskij z Tampy Bay.

 

 

"Predtým naposledy som bol veľmi blízko, teraz to už vyšlo. Takže som si vydýchol. Prial by som si, aby play-off dopadlo lepšie, ale celkovo bola táto zvláštna sezóna pre mňa úspešná," uviedol Hellebuyck.

 

Budúcnosť NHL

V kategórii o najlepšieho nováčika mali svoj tromf aj Česi. Dominik Kubalík zo Chicaga napokon obsadil tretie miesto. Laureátom Calder Trophy sa stal Cale Makar z Colorada, druhý skončil Quinn Hughes z Vancouveru. Dvadsaťjedenročný Makar sa stal šiestym hráčom Colorado Avalanche, resp. predtým organizácie Québec Nordiques, ktorý sa stal najlepším nováčikom sezóny.

 

 

Držiteľom aj Slovák 

V sezóne 1980/1981 si túto trofej vybojovala neskoršia legenda československého a slovenského hokeja Peter Šťastný, ďalšími klubovými menami na elitnom zozname sú Peter Forsberg, Chris Drurdy, Gabriel Landeskog a Nathan MacKinnon. "Som poctený a šťastný. A že mi cenu odovzdával Wayne Gretzky, ktorého som videl prvýkrát naživo, je pre mňa niečo neskutočné," povedal Makar.

 

img

 

Elitné formácie s jedným českým zastúpením
V NHL vyhlásili aj dve elitné formácie All Star sezóny 2019/2020. V tej prvej sa nachádzajú: Connor Hellebuyck (Winnipeg) - Roman Josi (Nashville), John Carlson (Washington) - David Pastrňák (Boston), Leon Draisaitl (Edmonton) a Artemij Panarin (NY Rangers).

 

Zloženie druhej pätice tvoria: Tuukka Rask (Boston) - Victor Hedman (Tampa Bay), Alex Pietrangelo (St. Louis) - Nikita Kučerov (Tampa Bay), Nathan MacKinnon (Colorado) a Brad Marchand (Boston).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona