Najlepšie sa žije v Melbourne, najhoršie v Damasku

NETKY.SK • 29 August 2013, 16:56 • 2 min
Najlepšie sa žije v Melbourne, najhoršie v Damasku

LONDÝN - Rebríček 140 hodnotených miest zverejnila tento mesiac poradenská spoločnosť The Economist Intelligence Unit.

slovakia

left justify in out

Austrálske Melbourne bolo po tretí rok po sebe označené za mesto, v ktorom sa žije najlepšie na svete.  Hlavné mesto austrálskeho štátu Victoria porazilo Viedeň, po ktorej nasledujú kanadské mestá Vancouver, Toronto a Calgary.

Do prvej desiatky najlepších miest pre život sa dostali ešte tri austrálske mestá - Adelaide, Perth a Sydney, novozélandský Auckland a jediné európske mesto - fínske Helsinki. Rebríček 140 hodnotených miest zverejnila tento mesiac poradenská spoločnosť The Economist Intelligence Unit  (EIU).

Hodnotila päť kategórií kvality života - stabilitu, zdravotnú starostlivosť, kultúru a životné prostredie, vzdelávanie a infraštruktúru, informovala agentúra Reuters.

Nepokoje na Blízkom východe a v severnej Afrike po arabských povstaniach v roku 2011, ktoré vyústili v občianske vojny v Sýrii a Líbyi a k otrasom v Egypte, presunuli Damask na celkom posledné miesto výročného rebríčku a zhoršili postavenie líbyjského Tripolisu či egyptskej Káhiry.

"Zatiaľ čo v uplynulom desaťročí mala definitívne vplyv na to, kde sa ako žije, hrozba teroru, jasne vidíme, že v tomto desaťročí mali výrazný dopad občianske nepokoje," uviedol na webovej stránke EIU editor rebríčka Jon Copestake.

Rebríček nezahŕňa mestá ako je afganský Kábul či iracký Bagdad, ktoré sú dlhodobo sužované konfliktom a bezpečnostnou neistotou.

Sýrska metropola Damask bola v minulosti považovaná za relatívne bezpečné mesto na Blízkom východe, za rastúcu turistickú destináciu, kým v roku 2011 vypuklo v krajine povstanie proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Medzi 10 najhorších miest pre život rebríček EIU zaradil tiež Dháku (Bangladéš), Lagos (Nigéria), Tripolis (Líbya), Port Moresby (Papua Nová Guinea) a Harare (Zimbabwe).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona