Najlepšie platenými ľuďmi na Slovensku sú špecialisti, zákonodarcovia a vedúci pracovníci

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 16:12 • 2 min
Najlepšie platenými ľuďmi na Slovensku sú špecialisti, zákonodarcovia a vedúci pracovníci

BRATISLAVA - Medzi najlepšie zarábajúcich zamestnancov na Slovensku patria ľudia vo veku od 35 do 44 rokov, majú vysokoškolské vzdelanie a pracujú v Bratislave. Najčastejšie sú pritom zamestnaní ako vedúci pracovníci alebo špecialisti v priemysle, obchode, službách, v oblasti informačných technológií, ako aj vo verejnej správe. Vyplýva to z najnovšej analýzy Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

slovakia

left justify in out

Príjem najlepšie zarábajúcich ľudí pozostáva vo väčšej miere z pravidelných a nepravidelných odmien v porovnaní s "radovými zamestnancami". Lepšie zarábajúci ľudia tiež pracujú viac hodín. "Podľa údajov z roku 2012 a 2013 najlepšie zarábajúci majú taktiež najvyššiu pravdepodobnosť zostať vo svojej príjmovej skupine z roka na rok," uviedla RRZ.

 

Kým na to, aby sa zamestnanec kvalifikoval medzi najlepšie platených ľudí, musel v roku 2003 zarobiť 3,8-násobok priemerného príjmu, v roku 2013 už musel zarobiť 4,2-násobok priemeru.

 

Väčšina najlepšie zarábajúcich ľudí pritom podľa analýzy pracuje v troch hlavných triedach zamestnaní. Sú buď zákonodarcovia či riadiaci pracovníci, ďalej špecialisti a napokon technickí a odborní pracovníci. "Z pohľadu charakteristiky firiem vyše 65 % najlepšie platených pracuje vo veľkých firmách s viac ako 100 zamestnancami a až 70 % z nich pracuje v Bratislavskom kraji," priblížila RRZ.

 

Slovenský daňovo-odvodový systém je progresívny. Ako vyplýva z analýzy, najlepšie zarábajúci ľudia odvedú až 8,3 % celkových daní a odvodov zo zamestnaneckých zárobkov, pričom ich príjem predstavuje 6,8 % celkových zamestnaneckých príjmov. "Priemerne odvedú približne 29 % svojho príjmu do verejných rozpočtov, pričom objem nimi platených priamych príspevkov štátu predstavuje rovnakú sumu ako suma priamych daní a odvodov dolnej štvrtiny zamestnancov na príjmovej škále," dodala RRZ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona