VIDEO Najlepšie cvičenie na zníženie krvného tlaku

NETKY.SK • 19 September 2015, 18:30 • 2 min
VIDEO Najlepšie cvičenie na zníženie krvného tlaku

NEW YORK – Vediete nezdravý životný štýl, máte sedavé zamestnanie, trápi vás vysoký krvný tlak a chceli by ste si pomôcť bez liekov? Prekvapí vás ako málo stačí k lepšiemu zdraviu.

slovakia

left justify in out

Najlepší spôsob ako si znížiť vysoký krvný tlak je pohyb a je v podstate jedno v akej forme. Môžete si vybrať, či sa budete prechádzať, bicyklovať alebo si zvolíte ľahký tréning v posilňovni. Hlavne nech máte pohyb rovnomerne po celý deň.

"Fungovať by dokonca mohlo aj obyčajné státie," hovorí Glenn Gaesser, riaditeľ Centra výskumu zdravého životného štýlu na Arizona State University a odborník na cvičenie a hypertenziu.

Cvičenie znižuje krvný tlak najmä preto, že mení tuhosť ciev, takže krv prúdi voľnejšie. Tento efekt nastáva počas tréningu a bezprostredne po ňom, takže prínos pre vaše zdravie je najvýraznejší práve vtedy.

 



Najlepším spôsobom ako bojovať proti hypertenzii, teda zvýšenému krvnému tlaku, je rozdeliť si cvičenie na niekoľko menších tréningov počas celého dňa. Dr. Gaesser vypracoval v roku 2012 štúdiu, ktorá hovorí o tom, že tri 10-minútové prechádzky rozložené na celý deň sú pre vaše zdravie oveľa lepšie ako jedna 30-minútová. Ak vás odradzuje aj 10-minutoá prechádzka, tak počas dňa viac stáť.

 

V inej štúdii pod vedením Dr. Gaessera, ktorá bola publikovaná v auguste, boli dobrovoľníci s nadváhou a problémami s krvným tlakom požiadaní, aby sedeli počas osemhodinovej pracovnej doby. Výsledky monitoringu ich krvného tlaku dopadli podľa očakávaní, boli veľmi zlé a ich životný štýl nezdravý. Keď však počas ďalšieho pracovného dňa títo istý dobrovoľníci vstali každú hodinu minimálne na 10 minút, ich krvný tlak sa podstatne zlepšil.

 

 

Hodnoty meraní boli ešte lepšie, keď počas ďalších dní chodili na bežiacom páse veľmi uvoľneným tempom aspoň 10 minút každú hodinu alebo bicyklovali na rotopede rovnaký čas.

"Vyzerá to tak, že intenzita cvičenia nehrá významnú úlohu pri zlepšovaní krvného tlaku," hovorí Dr. Gaesser. "Dôležitý je samotný pohyb. Choďte sa poprechádzať niekoľkokrát počas dňa, alebo sa jednoducho častejšie postavte, aby ste mali zdravší krvný tlak."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies