Najlepšie automobilové showroomy Európy

NETKY.SK • 20 Júl 2013, 18:42 • 2 min
Najlepšie automobilové showroomy Európy

Aj veľkí chlapci sú stále iba chlapci a majú radi, keď sa môžu pozerať na pekné autá. V zahraničí však možno nájsť aj také showroomy a múzeá, ktoré celkom určite zaujmú aj nežné pohlavie.

slovakia

left justify in out

Múzem Mercedesu v Stuttgarte


16-tisíc metrov štvorcových a na nich vyše 160 vozidiel značky Mercedes-Benz každý rok pritiahne do nemeckého Stuttgartu celý milión návštevníkov. Jeho prehliadka zaberie približne dve hodiny, počas ktorých si okrem automobilov a vyše 1500 menších zberateľských predmetov pozriete aj interiér futuristicky dizajnovej budovy, ktorá tento rok oslavuje svoje 7. narodeniny. Okrem historických i súčasných vozidiel Mercedes-Benz uvidíte aj tie, ktoré ešte niesli iba meno zakladateľa Carla Benza. Ten získal ešte v roku 1886 patent na motorovú trojkolku a až v roku 1990 sa názvu pričlenilo dievčenské meno Mercedes. Vstup do múzea je platený, dospelý človek si za návštevu zaplatí 8 eur.

40 rokov budovy BMW Tower a múzea BMW


Od svojho oficiálneho otvorenia 18. mája 1973 sa sídlo spoločnosti BMW Group stalo nespornou ikonou histórie architektúry, ale aj pevnou črtou panorámy Mníchova a podnikového imidžu spoločnosti. Na jar 2013, 40 rokov po dokončení zvolila odborná porota stavebný komplex navrhnutý profesorom architektúry Karlom Schwanzerom jedným z 15 najpôsobivejších ústredí spoločností vôbec. Okrem kancelárskej budovy, často prezývanej ako „štvorvalec“, sa do zoznamu vytvoreného webovým portálom EMPORIS zameraným na informácie o stavebníctve a konštrukčných projektoch dostalo už iba jedno sídlo spoločnosti z Nemecka. Komplexu sídla spoločnosti BMW a jej múzea bol v roku 1999 udelený titul chránenej pamiatkovej budovy.

Súčasťou tohto komplexu je aj múzeum, v ktorom nájdete prakticky všetko, čo má niečo spoločné s BMW. Spoločnosť v tomto priestore v mimoriadnej miere dbá na históriu značky a na jej hodnotu. Asi nikde na svete nie je prítomná väčšia úcta k značke, než práve v mníchovskom múzeu. Vstup do múzea si rovnako ako v prípade Mercedesu zaplatíte, tentokrát sumou 12 eur.

Sídlo McLarenu v Surrey


Videli ste už niekedy interiér hlavného sídla McLarenu? Možno vás prekvapí, že v takejto dôležitej budove po stenách nie sú vyvesené žiadne veľkoformátové fotografie úspechov značky alebo okázalo luxusné výstavné siene. Sídlu v anglickom grófstve Surrey neďaleko Londýna vládne minimalizmus, čistota a nesmierna elegancia. Stavba vyšla na 300 miliónov libier a navrhnutá bola tak, aby nenarúšala okolitú panorámu. 

Sídlo McLarenu v

Anglicku síce nie je múzeum v pravom slova zmysle, avšak svojim návštevníkom ponúka nevšedný pohľad na zákulisie jednej z najznámejších automobilových značiek sveta.

Múzem Audi v Ingolstadte (museummobile)


Ani múzem tretej nemeckej automobilky sa nevyhlo okázalému architektonickému spracovaniu. Podľa medzinárodného “cestovateľského” portálu TripAdvisor patrí Audi múzem medzi 5 najlepších miest pre turistov v Nemecku a je držiteľom ocenenia Certificate of Excellence 2013. Podľa slov návštevníkov ide o jedno z najlepších automobilových múzeí vôbec, keďže v ňom nájdete prakticky všetky typy vozidiel - od osobných áut cez väčšie vany až po motorky.

Podľa slov jedného návštevníka z Californie je na múzeu Audi najzaujímavejšie to, že priamo na mieste sa dajú zakúpiť aj nové vozidlá a prakticky nepretržite z komplexu odchádzajú ľudia na svojich nových autách. V múzeu sa nachádza viac ako 80 osobných automobilov a motocyklov, ktoré ilustrujú histórii spoločnosti. 14 z nich sú najdôležitejšie prototypy vrátane tých historických ešte z roku 1889. 

Volkswagen Autostadt vo Wolfsburgu


Jedno z najväčších automobilových múzeí v Európe má na svedomí koncern Volkswagen. Sú v ňom obsiahnuté všetky značky koncernu, teda aj Audi, Škoda a Porsche. Okrem trvalých expozícii všetkých typov automobilov nájdete v komplexe múzea aj možnosť otestovať si automobil Volkswagen Tuareg na umelej off-road trase. 

Volkswagen Audostadt je obrovský komplex, v ktorom môžu jeho návštevníci stráviť niekoľko hodín. K dispozícii im je okrem samotného múzea a rôznych exhibícií aj rozsiahla trávnatá plocha na trávenie voľného času, reštaurácie a obchody.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies