Najlepší poľnohospodári Slovenska preberali ceny

NETKY.SK • 26 Október 2012, 07:10 • 2 min
Najlepší poľnohospodári Slovenska preberali ceny

Najlepší poľnohospodári Slovenska preberali ceny - Poľnohospodárstvo Najlepší poľnohospodári Slovenska dnes v Kultúrnom centre v Bojniciach preberali ceny. Na slávnostnom večere odovzdávali slovenským poľnohospodárom ceny víťazom dvoch súťaží, 17.

slovakia

left justify in out

img

Najlepší poľnohospodári Slovenska dnes v Kultúrnom centre v Bojniciach preberali ceny. Na slávnostnom večere odovzdávali slovenským poľnohospodárom ceny víťazom dvoch súťaží, 17. ročníka TOP AGRO Slovensko a 12. ročníka Najkrajší chotár roka.

Hlavnú cenu absolútneho víťaza a Cenu ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka si za výsledky v roku 2011 odniesla firma MM+J, s. r. o. Šamorín - Mliečno. Súťaž Najkrajší chotár roka 2011 si od Agentúry pre rozvoj vidieka odnieslo Poľnohospodárske družstvo Važec (okres Liptovský Mikuláš).

Ako sa vyjadril štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Štefan Adam, "túto súťaž vnímame ako veľkú výzvu pre ministerstvo pôdohospodárstva. Je to vlastne náš sektor, na ktorom nám veľmi záleží, pre ktorý pripravujeme legislatívu a systémové opatrenia. Je to príležitosť stretnúť tu najlepších manažérov v rámci sektoru pôdohospodárstva."

Riešili aj eurofondy a potravinovú sebestačnosť Slovenska.
Na otázku ohľadom čerpania eurofondov sa Adam vyjadril, že v rámci tohto programového obdobia 2007-2013 ministerstvo pôdohospodárstva pripravuje ešte niekoľko výziev. Tie by mali byť vyhlásené začiatkom roku 2013. "Samozrejme, tých finančných prostriedkov veľa nezostalo, keďže je to záver programového obdobia. Budú to také menšie výzvy, ktoré budú smerovať najmä do oblasti živočíšnej výroby, špeciálnej rastlinnej výroby, teda ovocinárstva, zeleninárstva, ďalej vinohradníctva. A časť finančných prostriedkov bude určená aj pre sektor potravinárstva."

Predávanie cien neobišli ani otázky ohľadom percentuálneho zastúpenia slovenskej výroby na domácom trhu. Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej výroby Milan Semančík sa počas predávania cien vyjadril, že ideálnym by bolo 80-percentné zastúpenie, komora by si vzhľadom na situáciu na trhu želala aspoň minimálne 30-percentné zastúpenie slovenskej výroby na domácom trhu.

Organizátorom podujatia je Klub poľnohospodárskych novinárov Slovenského syndikátu novinárov v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou. Stovku najlepších firiem agrorezortu v súťaži TOP AGRO vyhodnocuje pravidelne Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva na základe takzvanej ekonomickej bonity. Výsledný počet bodov získavajú firmy podľa rentability celkového kapitálu, nákladovosti tržieb a produktivity práce z pridanej hodnoty.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies