Najlepšej lesoochranárskej škole zaspieva Zdenka Predná

NETKY.SK • 23 September 2014, 09:49 • 2 min
Najlepšej lesoochranárskej škole zaspieva Zdenka Predná

PREŠOV - Najlepšou lesoochranárskou školou sa v uplynulom školskom roku stala Základná škola s materskou školou Štefana Ďurovčíka v Palíne.

slovakia

left justify in out

Hlavnou cenou pre žiakov víťaznej školy je benefičný koncert speváčky Zdenky Prednej, ktorý sa uskutoční dnes o 16:00 v kultúrnom dome v Palíne.

 

Do 11. ročníka súťaže o najlepšiu lesoochranársku školu v školskom roku 2013/2014 zaslalo popis svojich lesoochranársky zameraných aktivít dvadsať základných a stredných škôl z celého Slovenska. Tento ročník bol špecifický tým, že medzi prihlásenými školami prevládali malé a špeciálne školy a vieme minimálne o ďalších 15 školách, ktoré sa zapájali do rôznych aktivít, ale oficiálne sa do súťaže nezapojili. 


Porota, zložená zo zástupcov organizátora súťaže Lesoochranárske zoskupenie VLK a partnerov Nadácie Aevis a Občianskeho združenia TATRY, vyberala ocenené školy z tých, ktoré skĺbili výchovno-vzdelávacie aktivity v škole s aktivitami v teréne a boli to aktivity zamerané na ochranu a spoznávanie lesov a chránených území. Ako informoval náčelník združenia VLK Juraj Lukáč, najlepšie to dokázala víťazná škola z Palína. „Spoznávali lesné ekosystémy a vzťahy v lese v rámci blokovej výučby na škole a počas exkurzií, lesné hliadky monitorovali nelegálne výruby a vyhľadávali vzácne stromy, žiaci pomáhali pri čistení Národnej prírodnej rezervácie Jovsianska hrabina,” uviedol Lukáč. O svojich aktivitách informovali aj prostredníctvom lokálnych médií. 

 

Ďalšie tri školy, ktoré porotu zaujali, získali knižné publikácie zamerané na ochranu lesov, a to ZŠ Rozmarínová v Komárne, ZŠ na Budovateľskej ulici v Snine a ZŠ Turzovka-Bukovina. Žiaci z Komárna čistili lužné lesy, v škole inštalovali výstavu Po nás potopa, na ktorú pozvali aj žiakov z okolitých škôl. Aj v Snine sa venujú komplexnej ekovýchove, úzko spolupracujú so Správou Národného parku Poloniny. Žiaci sa zúčastňovali na akciách organizovaných Správou parku, na škole si vypočuli prednášku o parku a pripravili projekty o rezerváciách v regióne. Na ZŠ v Turzovke tiež dokázali zladiť vzdelávanie na škole s aktivitami v teréne. 

 

„Všetkým zapojeným školám sme zaslali DVD s niekoľkonásobne oceneným filmom o východokarpatskej divočine Vlčie hory z dielne tvorcov spoločnosti Arolla Film, ktorý na festivale ENVIROFILM 2014 získal cenu za najlepší film slovenského autora,” doplnil Lukáč. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies