Najlacnejšie vykurovanie rodinného domu zabezpečí zemný plyn

NETKY.SK • 15 November 2017, 13:08 • 2 min
Najlacnejšie vykurovanie rodinného domu zabezpečí zemný plyn

VIEDEŇ - Vykurovanie zemným plynom je po zohľadnení výdavkov na energiu, údržbu a investície v rodinných domoch najlacnejšie. U novostavieb vychádza najlacnejšie teplovzdušné a vodné vykurovanie. Vyplýva to z analýzy Rakúskej energetickej agentúry.

slovakia

left justify in out

Riaditeľ agentúry Peter Traupmann dodáva, že tepelná sanácia starších domov sa v každom prípade oplatí. "Nezávisle od vykurovacieho systému sú náklady v sanovanom rodinnom dome o 55 % nižšie než v nesanovanom." To podľa neho dokazuje dôležitosť tepelnej sanácie nielen pre jednotlivých majiteľov, ale aj z celkového hľadiska. Rovnaký efekt sa totiž ukazuje aj v prípade emisií oxidu uhličitého (CO2).

 

Vykurovacie systémy založené na spaľovaní zemného plynu stoja v nesanovanom rodinnom dome najviac 4525 eur ročne, v tepelne sanovanom dome 2766 eur ročne. Na druhom mieste je tepelné čerpadlo na vykurovanie vzduchom a vodou, ktoré v nesanovanom dome stojí najviac 4546 eur ročne a v sanovanom 2935 eur.

 

Pri novopostavených rodinných domoch je poradie opačné. Najvýhodnejšie vychádza vykurovanie vodou a vzduchom s ročnými nákladmi 2767 eur. Zemný plyn nasleduje až na druhom mieste so sumou maximálne 2779 eur ročne. Na treťom mieste sa nachádzajú ostatné vykurovacie systémy: drevo (nesanovaný dom), ústredné kúrenie (sanovaný dom) a vykurovací olej (novostavba).

 

Vo všetkých troch prípadoch je najdrahšie vykurovanie peletami s ročnými nákladmi maximálne 5237 eur (nesanovaný dom), 3511 eur (sanovaný dom) a 3760 eur (novostavba). Druhé najvyššie celkové náklady u nesanovaného domu vykazuje ústredné kúrenie (maximálne 5196 eur) a voda u sanovaného domu (3424 eur) a v novostavbe (3316 eur).

 

Pri zohľadnení výlučne nákladov na energie sú vodné tepelné čerpadlá so zemnou sondou najlacnejšie. V nesanovanej budove dosahujú 1390 eur ročne, v sanovanom dome 646 eur a v novostavbe 546 eur. Tieto systémy sa však spájajú s relatívne vysokými investíciami a nákladmi na údržbu. Najvyššie náklady na energiu sú spojené s ústredným kúrením: v nesanovanom dome ide o 3442 eur ročne, v sanovanom dome 1579 eur a v novostavbe 1247 eur.

 

V prípade emisií CO2 majú najhoršie výsledky systémy na vykurovací olej. Na druhom mieste je vykurovanie zemným plynom a najlepšie dopadli teplovzdušné a vodné systémy.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies